Ves al contingut principal

La idea d’Europa

En el context actual de desafecció política i de distanciament de la ciutadania respecte a la idea d’Europa, recuperem el testimoni d'autors i autores que han passat pel CCCB per parlar dels principis i dels valors sobre els quals es pot reconstruir el sentit del projecte europeu. 

Enzo Traverso

Europa, laboratori d'idees

El segle XX sovint apareix a la memòria comuna com un dels períodes més violents de la història d’Europa, però el seu llegat intel·lectual i polític també conté una multitud de veus que van eixamplar les fronteres del pensament en la cerca de justícia i emancipació.

Lea Ypi: «La meva idea de llibertat és una idea moral»

Lea Ypi tenia onze anys quan el seu país, Albània, va començar la transició del comunisme a un sistema democràtic liberal. Amb la caiguda del règim també es va ensorrar la idea que havia crescut en un país lliure, i alhora es va adonar ...

Olivette Otele i Blanca Garcés

Noves i velles fronteres

La llibertat de circulació de persones la Unió Europea ha permès l’emergència d’un espai compartit entre els seus ciutadans, però també ha traçat un límit excloent cap als qui en queden fora. La historiadora Olivette Otele ...

Zygmunt Bauman

Noves fronteres i valors universals

Quin tipus de diferències esdevenen importants en les fronteres que dibuixem avui? Zymunt Bauman ens parla de la nostra obsessió sobre les fronteres i l'exemplifica amb els problemes de la ciutat, que és el gran laboratori on experimentar la convivència, la comprensió i el diàleg.

Jorge Semprún

Pensar Europa

L'escriptor i pensador Jorge Semprún va inaugurar el cicle «Pensar Europa» l'any 2006 amb una conferència sobre els principis comuns i els valors culturals i humanístics sobre els quals construir la idea d'Europa.

Herta Müller

La llengua com a pàtria

L'escriptora romanesa Herta Müller dialoga amb la traductora i crítica literària Cecilia Dreymüller. La seva trajectòria com a poetessa i narradora va ser reconeguda amb el Premi Nobel de Literatura l’any 2009.

Pedro Olalla

El vell futur de la democràcia

L'escriptor, filòsof i expert en cultura hel·lènica Pedro Olalla reflexiona sobre participació política i envelliment a Europa. Europa envelleix demogràficament. Ho fa també políticament? Ideològicament? És la democràcia, ...

Timothy Garton Ash

Pensar Europa. Llibertat i diversitat

El periodista i historiador britànic Timothy Garton Ash reflexiona en aquesta conferència sobre la creixent diversitat cultural al territori europeu.   

Svetlana Aleksiévitx

Les veus d’Europa

Svetlana Aleksiévitx parla sobre el futur que podem imaginar per Europa des d’una mirada forjada a l’est del continent i impregnada per la polifonia de testimonis que han poblat la seva dilatada trajectòria com a periodista i escriptora.

Eric Hobsbawm, Donald Sassoon i Josep Fontana

Pensar Europa

Dos dels historiadors més influents de la segona meitat del segle XX, Eric Hobsbawm i Donald Sassoon, debaten sobre el sentit d'Europa, en una conversa moderada pel professor Josep Fontana. Què uneix els europeus? Què entenem per cultura europea? Quina és la contribució ...

Axel Honneth

Prendre la paraula. Llibertat

Axel Honneth és filòsof i sociòleg. Antic assistent de Jürgen Habermas, se’l considera la figura més rellevant de l’anomenada tercera generació de l’Escola de Frankfurt. La seva obra planteja el problema de la lluita pel reconeixement ...

Seyla Benhabib

Prendre la paraula. Ciutadania

Seyla Benhabib és una destacada filòsofa especialitzada en pensament social i polític europeu, teoria feminista i història de la teoria política moderna. És una de les veus més autoritzades en el debat filosòfic sobre la diferència. ...

Ulrich Beck

En Comú. Europa

El sociòleg alemany Ulrich Beck, un dels teòrics més destacats en l’estudi de les conseqüències dels processos de modernització i globalització, va ser l'encarregat d'obrir el cicle de debats «En Comú», en el qual diferents pensadors reflexionaven sobre béns comuns com la natura, l’educació, els ideals democràtics o les ciutats. Beck va centrar la seva intervenció en la idea d'Europa.

Masha Gessen

La imaginació i la democràcia

En el marc del Dia Orwell, Masha Gessen, periodista, reivindica la imaginació com a eina necessària per tal de revivificar l’ideal de la democràcia i contrarestar els embats del totalitarisme.

Anne Applebaum

Encara existeix, l'Europa de l'Est?

Anne Applebaum ens descobreix el perquè dels camins divergents de les nacions de l’anomenada «Europa de l’Est», i n'extreu lliçons que puguin ser aplicables tant per Europa com per la resta del món.

Étienne Balibar

Europa, crisi final?

Étienne Balibar és un dels filòsofs europeus que més ha treballat les problemàtiques de la nacionalitat, les migracions i la crisi de la sobirania estatal. Deixeble de Louis Althusser -amb qui va escriure el clàssic Para leer El Capital- i militant del Partit Comunista francès durant dues dècades (1961-1981), en aquesta conferència parla de la situació d'Europa després de la crisi econòmica global de 2008. ...

Veure’n més

Souleymane Bachir Diagne i Saiba Bayo

Pensar el món des d’Àfrica

El filòsof Souleyman Bachir Diagne, professor a la Universitat de Columbia i una de les veus més destacades de la filosofia contemporània africana, conversa amb el politòleg Saiba Bayo sobre la crisi global que estem vivint.