Activitat

Dijous 01 Juliol, 11:00

I+C+i. El futur dels arxius

Amb: Dolors Reig, Laurence Rassel, Jaume Nualart i Mario Pérez-Montoro i la col·laboració de l'Arxiu CCCB.

“Mal d’arxiu”: així és com s’ha descrit el símptoma de la societat moderna occidental d'enregistrar, documentar, classificar i arxivar en la seva pretensió de salvaguardar la memòria contra l’oblit. Les noves tecnologies han permès un salt sense precedents en aquesta tendència, ja que el volum d’informació que es pot emmagatzemar i difondre creix diàriament. Les institucions culturals no han quedat al marge d’aquest procés i, des de fa uns anys, la possibilitat d’obrir al públic els seus arxius ha estat un tema clau de debat.

El CCCB ha treballat en la digitalització del seu fons documental durant més de tres anys. Ara ja és consultable en la seva totalitat a l’Arxiu CCCB, que posa a l’abast de tothom els materials de les activitats organitzades des de la fundació del Centre. Amb motiu de la finalització d’aquest procés, en aquesta sessió es proposa un debat sobre el futur dels arxius que inclourà des dels horitzons que obre la web 3.0, o les qüestions clau d’arquitectura de la informació i visualització de dades, fins al significat mateix de conservar i difondre en arxius el coneixement que generen les institucions culturals.

• 11.00 h - 14.00 h / 16.00 h - 18.00 h: Taller “Visualització de dades en arxius”, amb Jaume Nualart i Mar Canet.

• 19.00 h: Taula rodona “Els arxius del futur”, amb Dolors Reig, Laurence Rassel, Jaume Nualart i Mario Pérez Montoro.


Taller

Som al temps de les dades i, sobretot, d’ordenar i arxivar dades. Fa uns anys es deia que si una cosa no era a la xarxa, no existia; i avui podem dir que si les dades d’un document no estan ben arxivades, aquest document tampoc existeix. De la mateixa manera, si no hi ha interfícies adequades entre les dades i les persones, l'arxiu no està ben aprofitat.

La visualització d'informació no només serveix per mostrar arxius i fons digitals, ensenyar-los o representar-los. També serveix per multiplicar l'accés, millorar la recerca i entendre les col•leccions de dades. En definitiva, per transformar dades en coneixement.

En aquest taller tenim el repte de proposar eines i maneres de visualitzar arxius digitals per tal de millorar-ne la consulta i fer-los més accessibles al públic. En el taller s’utilitzarà com a cas d’estudi l’Arxiu CCCB.

Dinàmica del taller:

El taller es planteja en quatre parts ben diferenciades:

Matí:

1. Sessió introductòria sobre visualització de dades. Presentació de l’Arxiu CCCB.

2. Treball de construcció d'interfícies de visualització, de recerca i de comprensió de les dades de l’Arxiu CCCB.

Tarda:

3. Crítica i anàlisi de les propostes elaborades.

4. Proposta conjunta de possibles millores aplicables a la interfície de l'Arxiu CCCB.

Crèdits

Organitza
CCCB Lab
Altres crèdits: