Activitat

Dilluns 19 Gener, 19:30

Debat de Barcelona 2009 - Impureses

Apunts sobre la condició humana

L'espècie humana és imperfecta. Impura per naturalesa. El somni de la puresa només ha generat monstres individuals i col·lectius. La puresa i la perfecció han estat implacables arguments per al domini i l'exclusió. En nom de Déu, la raça o la societat ideal, s'ha sembrat devastació i mort i s'han destruït psíquicament milions de persones. La societat humana és barreja, és pluralitat, és contaminació, és imperfecció. I en la mesura en què el món s'ha fet més petit gràcies als avenços tecnològics, cada dia és més evident l'absurditat de les fantasies de societats homogènies d'individus perfectes, exquisidament seleccionats. L'ésser humà és un ésser en falta, que per sobreviure necessita conèixer els seus límits i reconèixer la realitat del mal, de l'abús de poder. Sobre el caràcter impur de la condició humana -la impuresa és condició de llibertat, la puresa és garantia d'opressió- tractaran les conferències del debat de Barcelona 2009. Les impureses que ens constitueixen com a individus, les impureses que tramen una relació social oberta i les impureses que amenacen de destruir-nos, com a persones i com a societat.

Aquest cicle forma part d'una reflexió permanent sobre la naturalesa humana, que té com a precedents els debats «Passions» (2005), «Vida» (2006), «Sentit» (2007) i «La condició humana» (2008).


19 de gener

«Identitat social i identitat personal»
Clément Rosset. Filòsof i autor de Lejos de mí. Estudio sobre la identidad (Marbot Ediciones, 2007).


26 de gener

«El canvi climàtic i els límits de la història humana»
Dipesh Chakrabarty. Professor d'Història i de Llengües i Civilitzacions Sud-asiàtiques a la Universitat de Chicago, i autor de L'humanisme en una era global (CCCB, 2008) i d'Al margen de Europa (Tusquets, 2008).


9 de febrer

«Patologies de la puresa. Els desordres alimentaris o la recerca del cos perfecte»
Lisa Appignanesi. Escriptora, presidenta del PEN anglès i autora de Mad, Bad and Sad: A History of Women and the Mind Doctors from 1800 (Virago/Little Brown, 2008).


16 de febrer

«L'ambigüitat religiosa de la puresa»
Lluís Duch, Monjo de l'Abadia de Montserrat, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya i co-autor d'Antropologia de la vida quotidiana (Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1999-2003).


23 de febrer

«La impuresa racial: un somni bloquejat»
Ash Amin. Catedràtic de Geografia, director de l'Institute of Advanced Study de la Universitat de Durham (Regne Unit) i autor de Cultura col·lectiva i espai públic urbà (CCCB, 2008).


2 de març

«La corrupció»
Misha Glenny. Periodista i autor de McMafia: El crimen sin fronteras (Destino, 2008).

9 de març 
«El menyspreu»
Axel Honneth. Filòsof, director de l'Institut de Recerca Social de la Universitat Johann Wolfgang Goethe de Frankfurt am Main, i autor de Reificación. Un estudio en la teoría del reconocimiento (Katz, 2007).


16 de març

«Una nova ètica mundial en la crisi política i econòmica actual»
Hans Küng. Professor emèrit de Teologia Ecumènica a la Universitat de Tübingen, president de la Fundació per a una Ètica Mundial i autor de Memorias, volumen II. Verdad controvertida (Trotta, 2009).


Sessió de clausura. 28 d'abril
NOVA DATA!!!!

«Ulisses i la Modernitat»
Claudio Magris. Escriptor, professor de Literatura Germànica a la Universitat de Trieste i autor d'El viatjar infinit (Edicions de 1984, 2008), entre d'altres.