Links i bibliografia
- Inici
- Links i bibliografia
- Ciència Oberta: Links
Ciència Oberta
Creació d'un treball comú i de ponts de comunicació entre la ciència i les humanitats
Links
-
A hombros de gigantes
Programa de divulgació científica de RNE dirigit i presentat per Manuel Seara Valero. S’emet els divendres de 23h a 24h per Radio 5 Todo Noticias. És un espai d’absoluta actualitat amb els descobriments més recents, les darreres notícies publicades en les revistes científiques més importants, i les veus dels seus protagonistes.
-
Agrupació Astronòmica de Sabadell
Entitat sense ànim de lucre, d’àmbit estatal, que té com a objectius principals incentivar i donar suport a l’astronomia amateur i la divulgació i la didàctica de l’astronomia.
-
Allen Telescope Array
L’Allen Telescope Array (o Matriu de Telescopis Allen, també abreujat ATA) representa l’esforç conjunt del SETI Institute i el Radio Astronomy Laboratory de la Universitat de Califòrnia, a Berkeley, per construir un radiotelescopi d’interferometria (o radiointerferòmetre) que es dediqui tant a observacions astronòmiques com a la recerca d’intel•ligència extraterrestre (Search for ExtraTerrestrial Intelligence, SETI).
-
Alucine
T’ensenya a mirar el cel i entendre’n les curiositats.
-
Any Internacional de l’Astronomia 2009
Pàgina web amb informació sobre les activitats organitzades per celebrar el 400 aniversari del telescopi de Galileu, i també amb enllaços sobre temes d’astronomia a escala nacional i internacional.
-
Art Futura
Festival de cultura i creativitat digital de referència a Espanya, que explora els projectes i les idees més importants sorgides en el panorama internacional del new media, el disseny i la interacció, els videojocs i l'animació digital.
-
Astrobloguers
Bloc de les persones aficionades a l’astronomia
-
Astronomia i Història
Compendi d’història general de l’astronomia creat l’any 1995, amb més de 8000 enllaços a documents externs.
-
Astronomia per a nens i nenes
Pàgina dissenyada per acostar l’astronomia als més petits a través de diverses activitats, fotografies, jocs, exàmens, temes que inviten a la reflexió...
-
Astronomy Picture of the Day (Imatge astronòmica del dia)
Descobreix el Cosmos! Cada dia una imatge diferent del nostre Univers, acompanyada d’una breu explicació escrita per un astrònom professional.
-
AstroRed
Pàgina molt completa d’iniciació a l’astronomia i l’astrofísica. Inclou un curs d’astronomia en set capítols i un extens fons bibliogràfic, fotogràfic i d’enllaços interessants.
Directori d’enllaços: http://www.astrored.org/directorio/enlaces/ -
AstroSETI
Pàgina de difusió del projecte SETI amb notícies i publicació d’articles sobre astrobiologia, astronomia, astronàutica i ciència en general.
-
BioMedia Studio
Es dedica a explorar de manera creativa les relacions entre l’art, la tecnologia i les biociències. El seu ventall d’interessos inclou diferents disciplines: fenomenologia biomèdica, l’ADN de codi obert, la viscerologia forense, la pirateria de genoma, la biomètrica afectiva i les xarxes biomoleculars.
-
Calar Alto
Centre astronòmic hispano-alemany dirigit per Joao Alves. Situat en la Sierra de los Filabres, Andalusia, opera conjuntament amb el Max-Planck-Institut für Astronomie (MPIA) i l’Instituto de Astrofísica de Andalucía (CSIC).
-
Caosyciencia
“Hi havia una vegada, una Astronomia avorrida de la serietat que sempre l’acompanyava. De sobte, un dia la va esquivar i va anar a reunir-se amb les altres ciències. Juntes varen decidir que ja havia arribat l’hora de canviar d’ambient i convidar als vídeos, animacions, imatges, contes... en definitiva, a tots els que poguessin ajudar-les a que les comprenguessin millor. Aquest fou l’inici de Caosyciencia.”
-
Cel Fosc
Pàgina web d’aquesta associació catalana que proposa solucions al problema de la contaminació lumínica.
-
CIANT (International Centre for Art and New Technologies)
Creat l’any 1998, CIANT organitza festivals, tallers i conferències, i promou projectes artístics que exploren els vincles entre l’art, la ciència i les noves tecnologies. També organitza residències per a artistes, en què funciona com un laboratori d’art centrat en experiments innovadors i en el desenvolupament de mitjans interactius.
Es pot consultar una llista completa dels projectes desenvolupats per CIANT a http://www.ciant.cz/array.php?ntype=3&nlang=1&npix=1&nclr=black -
Citilab-Cornellà
Citilab-Cornellà és un espai orientat a activar, impulsar i estendre la capacitat creativa i innovadora en tecnologia de persones emprenedores, empreses, ciutadans i ciutadanes de la societat de la informació i el coneixement. Citilab-Cornellà s’orienta a promoure projectes relacionats amb la Internet social i posa una atenció especial en el treball i l’evolució de nous espais, conceptes i metodologies relacionats amb l’impuls de la societat de la informació i la nova economia, com ara telecentres, living labs i l’aprenentatge electrònic (e-learning).
Ramon Sangüesa
Director d’Innovació de Citilab. Bloc:
http://fluxchange.typepad.com/ramonsanguesa/2007/11/innovaci-la-bar.html -
Cosmic Diary
Bloc d’astronomia en què els astrònoms professionals ens acosten a la seva feina quotidiana.
-
Cosmoeduca
El projecte Cosmoeduca del Ministeri d’Educació i Ciència, vol ajudar als professors d’ESO (Ensenyança Secundària Obligatòria) i batxillerat, a plantejar temes que puguin tractar-se a partir de conceptes i continguts propis de l’àmbit de l’astronomia donant-los, al mateix temps, un enfocament científic, cultural i humà.
-
Daniel Dennett
Destacat filòsof nord-americà en l’àmbit de les ciències cognitives, especialment en l’estudi de la intel·ligència artificial i de la memètica. També són significatives les seves aportacions al significats actuals del darwinisme. Dirigeix el Centre d’Estudis Cognitius de la Universitat de Tufts, on és el catedràtic de filosofia.
-
Edge Foundation
Fundació que promou debats sobre qüestions intel.lectuals, filosòfiques i literàries, i que treballa per aconseguir avenços socials i intel.lectuals. Planteja una visió de ciència oberta com a tercera cultura en la qual els nous intel.lectuals són els científics.
-
ELPAÍS.com Astronomia
Pàgina del diari El País dedicada a l’astronomia
-
ESO
Organització europea intergovernamental dedicada a la investigació astronòmica en l’Hemisferi Sud.
-
European Astronomical Society (EAS)
Aquesta societat té com a funció participar en l’avanç de l’astronomia a Europa, en particular proporcionant un fòrum independent per debatre temes d’interès comú, i facilitant els mitjans per actuar en els aspectes que s’haurien de tractar en l’àmbit europeu.
-
European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO)
Organització creada l’any 1962 per proporcionar instal•lacions i instrumental actualitzats a astrònoms i astrofísics europeus.
-
European Society for Astronomy in Culture (SEAC)
Associació professional per a científics que treballen en el camp de l’astronomia cultural o l’astronomia antropològica.
-
Eyebeam
Eyebeam entaula un diàleg cultural entre l’art i la ciència. El seu objectiu és forjar una comprensió del parentiu entre aquestes pràctiques, que cada vegada més es converteixen en importants motors de producció cultural.
-
FoAM
La Foundation of Affordable Mysticism és un laboratori d’idees i experiències que té dues seus, una a Brussel.les i l’altra a Amsterdam. Els seus interessos, articulats a partir de diferents esdeveniments, tallers i publicacions, se centren en les relacions transversals entre l’art i la ciència, així com en la creació i la investigació de nous models interdisciplinaris de producció cultural i de realitat híbrida entre la tecnologia i els mitjans i els materials físics i digitals.
Theun Karelse
Il.lustrador, artista i constructor d’estructures lleugeres. Membre de FoAM Brussel.les i FoAMLab Amsterdam.
http://www.mediamatic.net/person/21928
http://www.tii.se/performingpictures/ragtag-website/theun.html (projectes) -
Google Earth Sky
Amb gairebé un milió d’estrelles i dos-cents milions de galàxies, Google Earth Sky et permet explorar els cels com mai abans.
-
Gran Telescopi de Canarias
El Gran Telescopi de Canarias (GTC), que tindrà una superfície equivalent a un mirall circular de 10,4 m de diàmetre serà, quan es posi en funcionament, un dels telescopis més avançats i amb millors prestacions per a la investigació astronòmica.
-
Grandes mitos, grandes errores
Web escèptic sobre el SETI i l’enigma del silenci còsmic.
-
HispaSETI
Unió de grups hispans de SETI@home. La pàgina proporciona un gran nombre d’enllaços relacionats amb el projecte SETI i amb altres àmbits de l’astrofísica i l’astrobiologia.
-
Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC)
Com institut pertanyent al CSIC i com unitat de l’IEEC, l’Institut de Ciències de l’Espai té com a missió contribuir de manera significativa a la investigació científica i tecnològica de l’espai, posant especial èmfasi en la instrumentació des de satèl·lits així com en les tècniques associades a aquests instruments.
-
Institut d´Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)
Fundació privada sense ànim de lucre que té com a finalitat col·laborar i participar en el desenvolupament, promoció i difusió de tota mena d’activitats, estudis i projectes relacionats amb la tecnologia espacial i la investigació científica de l’espai.
-
Institut d’Astrofísica de Canàries
Centre d’investigació espanyol, internacionalitzat, en el que es duen a terme projectes d’investigació astrofísica i de desenvolupament tecnològic.
-
Institute of Physics
És una organització de la comunitat científica dedicada a augmentar la comprensió i l’aplicació de la medicina. Comunicador líder de la medicina, es dedica a tot tipus de públic, des dels especialistes, passant pel govern fins al públic en general.
-
International Astronomical Union (IAU)
Organització fundada l’any 1919 amb l’objectiu de promoure i salvaguardar l’astronomia en tots els seus aspectes per mitjà de la cooperació internacional.
-
International Dark-Sky Association
La missió de l’Associació Internacional Dark-Sky és preservar i protegir el medi ambient nocturn i el nostre patrimoni estel·lar, preservant la qualitat de la il·luminació exterior.
-
Jet Propulsion Laboratory
El primer satèl.lit nord-americà, l´Explorer 1, va ser creat a JPL. Durant les dècades següents van enviar la primera nau robòtica a la lluna i a viatjar pel sistema solar per explorar tots els planetes. Fregar els límits de l’exploració és la raó de l’existència del JPL com a laboratori de la NASA.
-
Lawrence Krauss
Pàgina web del físic teòric i escriptor, un dels pocs científics de reconeixement internacional interessat en crear ponts entre la ciència i la cultura popular.
-
Le Laboratoire
Centre per a la innovació artística i científica que es va inaugurar a París l’octubre del 2007. Té com a objectiu desenvolupar projectes conjunts entre científics i artistes, entenent aquesta col•laboració com un element catalitzador que impulsa el desenvolupament cultural, industrial i social.
Es pot consultar una llista completa dels projectes desenvolupats per Le Laboratoire a http://www.lelaboratoire.org/ius.html. -
Medialab-Prado
Medialab-Prado és un programa de l’Àrea de les Arts de l’Ajuntament de Madrid orientat a la producció, la investigació i la difusió de la cultura digital, així com de l’àmbit de confluència entre l’art, la ciència, la tecnologia i la societat. Té com a objectiu principal crear una estructura en la qual tant la investigació com la producció siguin processos permeables a la participació dels usuaris. Per aconseguir-ho, ofereix un espai permanent d’informació, recepció i trobada atès per mediadors culturals, i convocatòries obertes a la presentació de propostes i a la participació en el desenvolupament col•laboratiu de projectes.
Marcos García
Responsable, juntament amb Laura Fernández, de la programació de continguts i de la coordinació de les línies de treball de Medialab-Prado de Madrid.
http://www.cccb.org/now/ca/participant-marcos_garcia-30026 -
MutaMorphosis
El congrés MutaMorphosis (8-10 novembre del 2007, Praga, República Txeca) és una continuació del congrés New Space for Culture and Society, que va tenir lloc a Praga del 19 al 23 de novembre de 1996. L’objectiu de la trobada era discutir algunes de les directrius més importants de l’art i la ciència amb especialistes de diversos camps.
-
Natalie Jeremijenko i Eugene Thacker
E-book: Creative Biotechnology: A User´s Manual
-
National Astronomy and Ionosphere Center (NAIC)
El NAIC possibilita investigacions avançades en les àrees d’astronomia, estudis planetaris i ciències atmosfèriques i espacials, ja que proporciona la tecnologia i els instruments necessaris per recopilar i analitzar dades, alhora que ofereix suport logístic als seus usuaris. El NAIC treballa amb el radiotelescopi Arecibo, ubicat a Puerto Rico, des d’on s’han dut a terme les escoltes més importants del SETI.
-
Real Observatori de l’Armada
El Real Institut i Observatori de l’Armada, és un centre científic de l’Armada que, a part de la seva missió específica com Observatori Astronòmic i Geofísic, també es dedica a la investigació d’aquells camps de la ciència físico-matemàtica que es considerin d’interès per a la Marina, i també proporciona formació científica superior a tot el personal que ho necessiti.
-
Res-Qualia
Art-ciència i evolució de la consciència. Pàgina web que contribueix a potenciar acostaments holístics en la construcció de projectes híbrids d’art i ciència.
-
Resonance, the Electromagnetic Bodies Project
Resonance invita als artistes a crear les seves obres en resposta als conceptes pioners de Nikola Tesla (1856-1943). Les innovacions de Tesla es basaben en els principis de la vibració i la ressonància en els camps de l’electricitat i l’electromagnetisme. Fent-se ressò d´aquests conceptes, el punt de partida d’aquesta col.laboració interdisciplinària és considerar el cos humà (i per extensió, la resta d’organismes vius) com a font, transmissor i punt de resistència de les ones electromagnètiques.
-
Richard Dawkins
Aquest biòleg és un exemple de científic de tercera cultura, gràcies a les seves anàlisis de com els gens i els memes defineixen la nostra conducta.
-
Science Gallery, Dublín
Oberta al públic el febrer del 2008, està dissenyada com un espai perquè “s’hi trobin les idees”. Té com a propòsit oferir un programa d’exposicions complet, tallers, festivals i debats que gravitin al voltant de la tríada entre ciència, art i tecnologia. L’objectiu principal de la galeria és arribar a un públic ampli, heterogeni i majoritàriament jove (15-25 anys) que trobi als espais del centre una oportunitat per crear vincles tant professionals com socials i per desenvolupar projectes propis.
Direcció: Michael John Gorman
Llicenciat en Física, Història de la Ciència i Filosofia, ha estat docent a la Universitat de Stanford i ha dirigit diversos projectes artístics i científics.
Més informació: http://nisenet.org/users/michael_john_gorman
http://www.siliconrepublic.com/news/news.nv?storyid=single10396 -
SEA
La finalitat de la Societat Espanyola d’Astronomia és contribuir a promocionar el desenvolupament de l’astronomia a Espanya, en el sentit més ampli i, en particular, proporcionar un fòrum independent per a la discussió d’assumptes d’interès comú.
-
Seed Magazine
Revista científica bimensual de distribució internacional que, amb el subtítol Science Is Culture, analitza les idees científiques capdavanteres, planteja els temes més importants en la intersecció entre ciència i societat, i presenta els personatges que lideren la cultura científica global. Fundada a Mont-real per Adam Bly, actualment té la seu a Nova York.
Director: Adam Bly
Fundador, president executiu i editor de Seed Media Group
http://seedmediagroup.com/about/team/adam-bly/ -
Seed Salon: Jill Tarter + Will Wright
Conversa oberta entre Jill Tarter, astrobiòloga i científica del SETI Institute, i el creador de videojocs Will Wright, que va treballar amb aquest institut durant el desenvolupament de la seva última creació, Spore.
-
SETI Institute
El SETI Institute té com a objectiu explorar, entendre i explicar l’origen, la naturalesa i la subsistència de la vida a l’univers. A la seva pàgina web es pot obtenir informació sobre tots els projectes en marxa (i els anteriors), enllaços amb altres institucions i un amplíssim centre de documentació: http://www.seti.org/Page.aspx?pid=241.
-
SETI.cat
Pàgina sobre les investigacions científiques de vida extraterrestre que actualment es duen a terme a Catalunya. Així mateix, proporciona una àmplia informació sobre SETI@home i altres serveis relacionats amb SETI, BOINC i la computació distribuïda.
-
SETI@home
SETI@home és un experiment científic que processa senyals de ràdio per buscar una prova d’intel•ligència extraterrestre. A partir d’una plataforma de computació que es distribueix amb el programari BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing), en aquest projecte participen voluntaris d’arreu del món que processen i analitzen als seus ordinadors la informació capturada pel radiotelescopi d’Arecibo, ubicat a Puerto Rico.
-
Sociedad Española de Astronomía (SEA)
La finalitat de la SEA és contribuir al desenvolupament de l’astronomia a l’Estat espanyol, en el sentit més ampli, i en particular proporcionar un fòrum independent per discutir temes d’interès comú.
-
Starlight
Campanya internacional en defensa de la qualitat dels cels nocturns, i del dret general a l’observació de les estrelles, oberta a la participació de totes les institucions i associacions científiques, culturals i ciutadanes relacionades amb la defensa del firmament.
-
Stephen Wilson
Pàgina web de l'artista i teòric, amb abundant informació sobre artistes, projectes i bibliografia que relacionen l'art i la ciència.
-
Steven Pinker
Professor del Departament de Psicologia de la Universitat de Harvard, i professor en el Departament de Ciències Cognitives i de la Ment del MIT. És autor de diversos llibres i articles publicats en diaris internacionals de primera fila.
-
Susan Blackmore
Una de les especialistes més reconegudes en la teoria dels memes. Té publicats diversos llibres i articles sobre el tema.
-
The One Trees Project
Fòrum per a la implicació pública en el debat cultural entre el determinisme genètic i la seva influència mediambiental. Una experiència compartida amb conseqüències materials tangibles.
-
The Planetary Society
Fundada l’any 1980 per Carl Sagan, Bruce Murray i Louis Friedman, aquesta societat té com a objectiu explorar el sistema solar i buscar vida fora dels confins de la Terra, així com involucrar el públic en l’exploració de l’espai amb projectes i propostes educatives.
Pàgina de la Societat Planetària espanyola: http://tierra.rediris.es/merge/tps-spain/ -
Tomas Ray
Científic que ha dut a terme moltes investigacions en el camp de la genètica i la seva intersecció amb el camp virtual. A partir de bases de dades de genomes, estudia l’origen i l’evolució de famílies de gens a fi de tenir una millor comprensió de la ment humana. També té una investigació sobre com aplicar l’evolució per selecció natural al món digital. D’aquí surt el seu projecte Terra.
-
Virtual Lab
El Virtual Lab és un wiki on es reuneixen els informes científics al voltant de les eines de software desenvolupades des dels grups de treball tant teòrics com matemàtics que formen part de l'European PACE Project.
-
Virtual Symposium on Visual Culture and Bioscience
Experts d’arreu del món parlen de les interseccions entre les arts visuals i les ciències de la vida en aquest esdeveniment internacional, que es va celebrar a internet del 5 al 13 de març del 2007.
-
Worldmapper. The world as you have never seen it before
Worldmapper és una col.lecció de mapamundis en la que els territoris es redimensionen depenent de l’assumpte que es tracti.
-
Xarxa Leonardo
http://redleonardo.eu/ La Xarxa Leonardo, promoguda per Citilab, és una xarxa social dedicada a debatre els temes més candents de les arts, les ciències i la tecnologia.
Projectes: informació sobre els projectes que desenvolupen: http://citilab.eu/projectes-citilab
Recursos i enllaços: http://citilab.eu/recursos