Activitat

Dia 22 a les 19:00h Dia 23 a les 19:00h i 21:30h Dia 24 a les 21:30h Dia 25 a les 18:30h

Teheran

Alta tensió a Teheran

Destacats intel·lectuals iranians analitzaran els actuals reptes polítics, socials i culturals de la ciutat de Teheran; les tensions entre Estat i modernitat de costums, la permeabilitat de la vida social i cultural als influxos de la mundialització, i els conflictes i les esperances dels habitants de la capital de l'Iran. Les taules rodones aniran acompanyades de la projecció de documentals que il·lustren l'esperit del Teheran contemporani.

 

Dos segles després de convertir-se en la capital d'Iran i després d'un segle de revolucions, cops d'estat, invasions de potències estrangeres i assalts a ambaixades, la ciutat de Teheran és de nou al centre de l'escena internacional. L'impuls del programa nuclear i els intents d'Occident de vincular el règim de Teheran amb el terrorisme internacional col·loquen la República Islàmica d'Iran en un dels moments més decisius i controvertits dels seus vint-i-sis anys d'història. Mentre el país s'ha convertit en objecte de pressions occidentals, els conflictes interns al voltant del poder, la cultura i els beneficis del petroli estan dividint els habitants de Teheran. Amb tot, darrera l'Estat i les ombres del poder religiós s'amaga una ciutat en plena ebullició i amb una vida cultural vibrant.


En la segona de les conferències del CCCB sobre les ciutats de l'Orient Mitjà, un grup d'intel·lectuals iranians oferiran un retrat de l'esperit social i cultural de la ciutat de Teheran. Els debats examinaran la complexitat d'una vida urbana caracteritzada per les tensions entre un Estat teocràtic i la modernitat dels costums, així com per unes identitats múltiples (preislàmica, islàmica, persa i iraniana) i per l'emergència d'una esfera pública permeable a les forces de la globalització. Les jornades analitzaran tots aquests fenòmens i aniran acompanyades de la projecció de documentals que il·lustraran la vitalitat de la capital d'un país posat recentment al centre de l'atenció mundial de la mà del seu actual president i antic alcalde de Teheran, Mahmud Ahmadinejad.


Dimecres, 22 de març

19h DEBAT : "La Revolució, vint-i-cinc anys després: poder i espai públic a Teheran"
Presentació: Josep Ramoneda, director del CCCB.
Moderador: Fred Halliday, professor de Relacions Internacionals a la London School of Economics.
Daryush Shayegan, filòsof, autor de La lumière vient de l'Occident (L'Aube, 2005).
Fariba Adelkhah, antropòloga, investigadora al CERI Sciences-Po, París.
Baqer Moin, periodista, antic corresponsal d'Àsia Central per a la BBC.


Dijous, 23 de març


19h DEBAT: "La llibertat, entre l'ombra de Déu i el poder de l'Estat. Expressió cultural i límits de l'esfera pública a la metròpoli persa"

Moderador: Fred Halliday, professor de Relacions Internacionals a la London School of Economics.
Goli Emami, traductora i editora.
Bahman Farmanara, director de cinema, autor d'A House Built on Water.
Mina Marefat, arquitecta, directora de Cities Project.


21.30h PROJECCIÓ


Street Life in Tehran - Tehran: The 25th Hour
, Seifollah Samadian, 1999, 22', VOSE
El 29 de novembre de 1998, moments després que l'equip nacional iranià de futbol quedés classificat per la Copa Mundial 98, els ciutadans de Teheran van envair de forma massiva els carrers de la ciutat, celebrant amb entusiasme el triomf futbolístic. Homes, nens i excepcionalment dones, van transformar l'espai públic en una festa multitudinària. Aquesta data ha passat a la història d'Iran com el "Dolç dissabte".


Iran: A Revolution Betrayed
, Ahsan Adib, 1984, 60', VOSE
Filmat clandestinament, el documental recull els esdeveniments que han marcat la història d'Iran els darrers trenta anys: la caiguda i expulsió del Sha l'any 1979, el retorn de l'exili de Ruhollah Khomeini, líder de la revolució, i el posterior adveniment de la República Islàmica d'Iran. El director mostra la influència dels Estats Units d'Amèrica en la política interna d'Iran durant l'època del Sha, les estratègies polítiques de Khomeini, i les successives purgues, tortura i repressió que va perpetrar el règim revolucionari.


Divendres, 24 de març


21.30h PROJECCIÓ


Street Life in Tehran - Tehran: The 25th Hour
, Seifollah Samadian, 1999, 22', VOSE


SOS à Teheran
, Sou Abadi, 2000, 52', VOSE
Com és la vida íntima dels habitants de Teheran? La directora va filmar diferents centres i institucions governamentals - línies telefòniques d'ajuda psicològica, cursos d'educació sexual del Ministeri de Sanitat, agències matrimonials-, i les sessions en grup, tan d'adults com d'adolescents, d'un psicoanalista d'elit, per tal de traçar la vida privada i les inquietuds, conflictes i esperances dels habitants de Teheran.


Dissabte, 25 de març


18.30h PROJECCIÓ

A House Built On Water, Bahman Farmanara, 2002, 105', VOSE
Guanyadora de cinc premis del Festival Internacional de Cinema de Fajr (millor film i millor actor principal, entre d'altres) la pel·lícula descriu la vida actual a Iran a través d'un ginecòleg en crisi. Moralment corrupte i amb una situació emocional precària, coincideix a l'hospital on treballa amb un nen de vuit anys, recentment caigut en coma, que s'ha convertit en un fenomen mediàtic per ser capaç de recitar de memòria l'Alcorà. Aquests dos personatges són el fil conductor d'una pel·lícula que retrata amb cruesa la societat iraniana, escèptica davant del futur del país.


20.30h. A House Built On Water, Bahman Farmanara, 2002, 105', VOSE