Activitat

Dijous 18 Maig, 19:30

Les hores detingudes

Crònica dels herois de Txernòbil

En el marc del 20è aniversari de l'accident i de la inauguració de l'exposició "Hi havia una vegada Txernòbil", el CCCB organitza un debat sobre una catàstrofe que ha marcat la vida de milions de persones i que, encara avui, continua envoltada d'invisibilitat i de silenci.

 

Dijous 18 de maig, a les 19:30h

L'accident de Txernòbil ha estat la catàstrofe tecnològica més important del segle XX i, encara avui, l'abast de les seves conseqüències es fa difícil de determinar. En pocs segons, la vida de milers de persones va canviar per sempre més, marcada pels efectes permanents de la contaminació. Des de 1986, entre 600.000 i 800.000 persones van participar en les tasques de control de l'accident i d'evacuació de la població, exposant-se d'aquesta manera a enormes dosis de radiació. Aquestes persones, conegudes amb el nom de liquidadors, han patit les pitjors conseqüències de la catàstrofe, però amb el seu treball i el seu sacrifici van impedir una explosió nuclear que hauria convertit Europa en una terra inhabitable.

El CCCB presenta aquest debat en ocasió del 20è aniversari de l'accident i en el marc de l'exposició "Hi havia una vegada Txernòbil". Comptarem amb la presència de dos liquidadors que parlaran de la seva experiència en una catàstrofe que va marcar el final de la Unió Soviètica i que, en el context de crisi política i econòmica de les noves repúbliques d'Ucraïna i Bielorússia, continua atrapada en la invisibilitat i el silenci.

Participants:

Georgy Lepin
, doctor en Ciències Tècniques, liquidador a Txernòbil de 1986 a 1992.

Alexandre Zelentsov
, liquidador, president de l'associació Promin 5-2, Ucraïna.

Presentadora:

Pilar Bonet
, periodista, corresponsal d'El País a Moscou.