Activitat

Dijous 06 Octubre, 19:00

La nostŕlgia i els seus remeis

Seminari a cŕrrec de Francisco Bengoechea

La nostàlgia és un sentiment complex que implica la renúncia del present i la idealització d'un passat, evocat com l'època daurada de l'existència d'un individu o d'una col·lectivitat. Aquest edèn remot pot presentar-se com a definitivament clausurat, és el cas de la infància, o recuperable, si es tracta de la llar o de la pàtria a la qual s'espera tornar. En els dos casos la realitat que es viu aquí i ara empal·lideix davant del món perdut, la llunyania, definitiva o provisional, ens entristeix.

Però al costat de l’anhel que s'orienta al passat, altres forces i tendències reivindiquen la primacia del present i del futur. Reconeixem una vida dels instints que reclama la seva satisfacció immediata, i així mateix l'eficàcia de l'oblit que disposa l'individu per la grata recepció d'idees i empreses noves. Durant el curs examinarem com aquestes forces diverses projecten l'ànim cap al passat, l’arrelen en el present o l'impulsen cap al futur.

Encara que en el programa figurin diversos literats i algun cineasta, els temes s'abordaran des de la filosofia. D'altra banda, i deixant de banda els clàssics de l'Antiguitat, la resta d'obres citades en el programa es troben a mig camí entre l'assaig i la ficció. Es recomana vivament la seva lectura o relectura.

 
1. Nostàlgia i repetició

2. La irreversibilitat del temps
Kundera: La ignorància

 3. El retorn imaginari
Homer: L'Odissea
Ovidi: Tristia
Kundera.

4. Enyorança i instint
Fellini: Il Casanova

5. La roda de Ixió
Fellini, Schopenhauer

6. L’encontre
Spinoza, Kleist, Deleuze

7. Una vida en la immanència
Spinoza, Deleuze

8. Nostàlgia i oblit
Nietzsche, Deleuze, R. Moreno

9. Els baixos fons de l'ànima
Dostoievski: Apunts del subsòl

10. La sinceritat
Dostoievski
Bellow: L'home en suspens