Activitat

Dimarts 06 Març, 19:30

Bagdad, ciutat en agonia

Escenari de greus enfrontaments civils, Bagdad és des de fa anys al centre de l'actualitat internacional, sense que això disminueixi l'onada de destrucció i mort que impregna la vida a la ciutat. Quatre anys després de la invasió per les tropes liderades pels Estats Units, el CCCB ofereix un debat sobre la capital iraquiana per llegir i interpretar les claus del conflicte actual, amb la participació de dos destacats experts iraquians. El debat s'emmarca en la sèrie de conferències del CCCB sobre les ciutats de l'Orient Mitjà dirigida per Fred Halliday des de l'any 2005.

 

Fundada al segle VIII com a capital de l'imperi abbàsida i en els temps moderns centre artístic i arquitectònic del món àrab, Bagdad, des del 1920 capital de l'Iraq, ha estat víctima al llarg de les últimes tres dècades de la guerra, la insurrecció i el conflicte confessional. Després d'una guerra de vuit anys amb l'Iran (1980-1988) i dels bombardejos dels Estats Units (1991-2003), des de la invasió nord-americana del 2003 la ciutat ha esdevingut la seu d'un conflicte cada cop més greu, que combina la insurrecció contra els Estats Units i els seus aliats d'una banda, i una intensa guerra civil entre musulmans sunnites i xiïtes de l'altra.

En el marc de la sèrie de debats sobre les ciutats de l'Orient Mitjà, el CCCB ha convocat tres destacats experts en l'Iraq que explicaran les claus del conflicte actual i analitzaran l'impacte de tants anys de violència i destrucció a la ciutat de Bagdad.

Fred Halliday, director.

Dimarts 6 de març de 2007 // 19:30h.

Presentació:

Fred Halliday
Professor de Relacions Internacionals a la London School of Economics i professor visitant a l'IBEI, Barcelona.

Ponents:

Faleh A. Jabar
Sociòleg, director de l'Institut d'Estudis Iraquians i investigador a la Universitat d'Exeter.

Yahia K. Said
Investigador al Centre for the Study of Global Governance, London School of Economics.

Patrick Cockburn
Corresponsal a l'Iraq de The Independent, autor de The Occupation. War and Resistance in Iraq (Verso, 2006).