Pasar al contenido principal

El CCCB

Programación 2021

Programa 2021 (PDF)

 

Viure junts

Ara fa gairebé un any, un virus d’origen zoonòtic va començar a recórrer el món, va sacsejar els pilars que havien articulat la vida col·lectiva de les darreres dècades i va provocar una crisi sanitària, econòmica i psicològica sense precedents. Encara en plena pandèmia, es fa difícil imaginar el futur des d’un present que ha difuminat les fronteres entre la realitat i la ficció i ha atacat de ple el cor de la vida humana: el vincle amb els altres.

Donar sentit al fet de viure junts és la funció última de la cultura. Entre el món que tenim i el que encara no existeix s’obre una escletxa on la cultura té un camp fèrtil per elaborar el sentit de l’experiència humana i imaginar nous futurs possibles. S’ha posat de manifest un canvi d’època que ja s’estava gestant i que exigeix nous mapes per il·luminar el món que ve. La cultura, a través dels seus múltiples llenguatges, vincula persones, temps i geografies diverses, i d’aquesta manera fomenta la consciència del món que inevitablement compartim. Avui més que mai, crear sentit passa per reconèixer el nostre lligam amb els altres i per barrejar veus, experiències i llenguatges culturals que permetin fer front a la magnitud dels reptes que aquesta crisi ha posat al descobert.

Enmig del desconcert, emergeixen algunes certeses. La pandèmia és un assaig general de futures crisis vinculades a l’emergència climàtica, que confirma aquesta interdependència dels humans però també dels humans i les altres espècies que habiten el nostre planeta ferit. I és precisament la idea de simbiosi, que etimològicament significa conviure, l’eix del programa del CCCB per al 2021, que arrencarà amb l’exposició sobre Mart, que avui pren un sentit renovat i serà també el centre del festival literari Kosmopolis. La següent exposició de l’any, «Ciència fricció», aprofundirà en el diàleg entre espècies a partir del treball de Donna Haraway i Lynn Margulis, dues autores de referència que permeten intensificar l’exploració de la cruïlla entre les ciències i les humanitats. En aquesta línia, el CCCB inaugura ALIA, una aliança permanent amb institucions científiques i tecnològiques catalanes, que comença amb l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i l’Institut de Salut Global, i que inclourà residències artístiques, projeccions, cicles de conferències i programes educatius i de ciència ciutadana.

Per celebrar el fet de viure junts, el CCCB es convertirà durant el 2021 en un espai presencial, virtual i a l’aire lliure. Un viure junts, una simbiosi, que s’ha vist truncada per una crisi que ha atacat l’essència de la ciutat: la densitat, el contacte i la interacció social. La ciutat serà el nucli de «Urban Nature», un projecte experimental a cavall entre les arts escèniques i el llenguatge expositiu que convida a posar-se a la pell del altres i reivindica la corporeïtat del teatre i de la vida urbana en temps d’aïllament i bombolles digitals. La mostra anirà acompanyada d’una reflexió sobre la ciutat com a ecosistema i de dos nous projectes de creació: Simfonies de ciutat, una proposta audiovisual, i La companyia, un nou programa per a joves d’entre 18 i 35 anys provinents de disciplines diferents.

L’última gran exposició de l’any és un recorregut per la història cultural de la màscara, un objecte ritual que s’ha convertit en un instrument polític de primer ordre, i que ara adquireix un nou significat. Amb aquest recorregut, el CCCB torna a reivindicar el pensament crític i l’ús de diversos llenguatges artístics per abordar els grans debats de la cultura contemporània, ara que la pandèmia ha fet créixer els interrogants.

«Pensar és inventar», deia Michel Serres, i és amb aquesta confiança en el pensament creatiu que el programa del 2021 busca eixamplar les esquerdes que s’obren en aquest present incert. Cicles de conferències, converses i trobades literàries tornaran a donar centralitat a la paraula. També la ciència-ficció, que té el poder implícit d’harmonitzar la força racional del pensament científic i polític amb l’alliberadora energia irracional de l’especulació i la imaginació, tenyirà un programa que convida a crear, assajar i especular amb altres mons possibles. L’audiovisual, un ecosistema en mutació i un dels pilars del CCCB, recorrerà, com és tradició, el conjunt de l’any.

Enmig d’un nou cop a la fragilitat estructural de la cultura, el CCCB expressa el seu compromís amb l’ecosistema del qual forma part i reforça els seus programes de mediació per construir noves aliances i afegir veus a aquesta necessària conversa col·lectiva. Escola en residència, un programa amb 50 adolescents de l’Institut del Raval Miquel Tarradell, es converteix en emblema de l’obertura dels espais culturals a noves mirades i noves comunitats que cristal·litza la vocació d’arrelament, porositat i experimentació del CCCB.

Judit Carrera,
Directora del CCCB