Ves al contingut principal

Ciència fricció

Converses entre runes

Una invitació a compartir sabers per aprendre a viure i morir junts en una terra ferida

Com pensar en aquests temps turbulents? Com generar parentius per aprendre a viure i morir bé? Quines friccions s'activen en les zones de contacte en les quals ens trobem amb altres éssers, humans i no humans? Com viure i morir junts en un planeta devastat?

Aquest programa proposa una sèrie de converses amb científiques, artistes, educadores, investigadores o activistes les pràctiques de les quals ofereixen alguns punts de fuga a la sensació de final provocada per l'emergència climàtica. Totes elles incorporen diferents aspectes del pensament de Donna Haraway, que en el context de la catàstrofe ecològica a la qual ens enfrontem proposa maneres noves de relacionar-nos i ens convida a entendre la vida i la mort com una trama teixida per molts éssers, humans i no humans, que depenen els uns dels altres. Prendrem com a punt de partida el seu llibre Seguir con el problema. Generar parentesco en el Chthuluceno (Consonni, 2019) sense que la seva lectura sigui en cap cas imprescindible per poder seguir les converses o participar en elles.

En cadascuna de les set sessions explorarem les zones comunes entre diferents sabers i experiències. La biologia es troba amb l'art; el llenguatge humà amb el cant dels ocells; les pastores amb els cuidadors de llops; l'activisme amb les arts i les ciències; la història i l'antropologia amb la ciència-ficció; la filosofia amb la poesia. Durant set matins, ens deixarem infectar mútuament amb històries d'éssers històricament i localment situats, a la recerca de pràctiques que ens ajudin a reimaginar altres mons possibles. En el cor de cada trobada, hi batega la idea de la simbiosi com a motor de la vida.

Cada sessió s'articula al voltant de preguntes sorgides dels temes centrals de l'exposició Ciència Fricció: simbiosi i simbiogènesis; espècies companyes; xarxes de consciència bioquímica; històries dels orígens i la temporalitat del Chthulucè.

Aquesta activitat forma part de: Ciència fricció

Continguts relacionats

Veure tots els continguts

Com evitar les temporalitats del progrés?

Pol Guasch i Laura Benítez

Conversem amb la curadora independent i filòsofa Laura Benítez i l'investigador i escriptor Pol Guasch sobre com concebre diferents temporalitats –humanes i no humanes–, quins mons es generen amb cada temporalitat i de quina manera les arts de la narrativa ...

Veure el vídeo

Podem generar refugis en un planeta ferit?

Cristina de Llanos Santaulària i Ignasi Castellví

Conversem sobre convivència i competència entre humans i no humans, ruralització del bosc i pràctiques de regeneració i reequilibri dels ecosistemes amb Cristina de Llanos Santaulària, de Remugabosc, projecte de silvopastura lligat a la producció ...

Veure el vídeo

Activitats passades

Com evitar les temporalitats del progrés?

Conversa oberta amb Pol Guasch i Laura Benítez

Podem generar refugis en un planeta ferit?

Conversa oberta amb Cristina de Llanos Santaulària i Ignasi Castellví

Quins mites necessitem?

Conversa oberta amb Mafe Moscoso i Ma Antònia Martí Escayol

Com sortir de l'excepcionalisme humà?

Conversa oberta amb Toni Navarro i Óscar Martín

Veure’n més

És possible imaginar un futur no apocalíptic?

Conversa oberta amb Julia Ramírez-Blanco i el col·lectiu Cuchara

Com establir relacions de parentiu amb la resta d'espècies?

Conversa oberta amb Clara Piazuelo i Eloïsa Matheu

Què és la vida?

Conversa oberta amb Alicia Kopf i Bego Vendrell

Amb el suport de