Menú idiomes

Menú fil d'Ariadna

Arxiu Xcèntric

El primer arxiu digital de cinema experimental i documental a consulta pública i gratuïta.

imatge arxiu Xcèntric

Per què un arxiu?

El cinema només adopta vida quan es projecta i sempre preferiblement en el seu format cinematogràfic original. Tanmateix, entenem que és fonamental la difusió del cinema que Xcèntric promou. Tot i que cal projectar aquell «altre» cinema a la gran pantalla, també és important permetre a estudiants i estudiosos un visionat a mida per poder impulsar un major coneixement i un cos crític i teòric que l’acompanyi. Així, aquest arxiu és la pedra angular del projecte Xcèntric.

Des del llistat de pel·lícules podeu consultar les fitxes de les pel·lícules que podreu visualitzar presencialment a l’Arxiu Xcèntric del CCCB. Podeu llistar-les totes o bé seleccionar-les per títols, països, anys...


Una mica d’història

L’Arxiu Xcèntric neix en el si de l’exposició sobre cinema experimental «That’s Not Entertainment. El cinema respon al cinema», davant el repte d’incorporar a l’aparell expositiu un espai final on poder consultar amb calma i en la seva integritat algunes de les referències només anotades en el recorregut. D’aquesta manera, l’arxiu neix amb 300 títols, que avui, després de les adquisicions constants, ha arribat a 700 i que continuarà creixent amb la incorporació de nous títols i autors.


Contingut

Les pel·lícules que conformen l’Arxiu Xcèntric són en la seva majoria curtmetratges d’artistes que han trobat en el cinema el seu mitjà d’expressió. El fet que aquests artistes prefereixin la circulació de les seves pel·lícules en cel·luloide fa que l’arxiu estigui format de peces de circulació restringida i que la seva consulta sigui «on site» en comptes d’«on line». Algunes d’aquestes pel·lícules han estat projectades al nostre programa; d’altres els són simplement afins. Cada títol es presenta amb una sinopsi i la biografia del seu autor i de vegades s’acompanya amb una breu declaració del mateix artista en vídeo («Paraula d’Autor»). Alguns dels autors representats són Peggy Ahwesh, Martin Arnold, Stan Brakhage, Abigail Child, Stephen Dwoskin, Harun Farocki, Oskar Fischinger, Jean Genet, Jean-Luc Godard, Kurt Kren, Malcom Le Grice, Len Lye, Mara Mattuschka, Jonas Mekas, Norman McLaren, Werner Nekes, David Perlov, Jürgen Reble, Hans Richter, Paul Sharits, John Smith, Alexander Sokurov, Peter Tscherkassky, José Val del Omar i Johan van der Keuken, entre d’altres.

Consulta el llistat de pel·lícules

Informació pràctica
L’arxiu proposa un servei per grups amb visita comentada als continguts de l’arxiu sota reserva prèvia a xcentric@cccb.org

Entrada gratuïta

Horari:
De dimarts a diumenge, d’11 a 20 h

Espai:
Planta -1 del CCCB