Participants

Ramon Sangüesa

(Barcelona, 1961)
CCCB © Miquel Taverna, 2010

Fundador i Director equipocafeína, una plataforma d'investigació i comunicació.

Amb un doctorat en Intel·ligència Artificial i Aprenentatge Automàtic, 20 anys d'investigació i docència a la Universitat Politècnica de Catalunya (Barcelona), Ramon combina aquests aspectes acadèmics amb la seva dedicació a la innovació, la innovació social i la transdisciplinarietat.Va ser Director de Desenvolupament d'Aplicacions a la Fundació i2Cat per a internet avançat a Catalunya des de la seva fundació.

És investigador afiliat del Centre per a la Innovació Organitzacional a la Universitat de Columbia a Nova York (COI) i Senior Fellow del Laboratori d'Innovació Estratègica (SLAB) en l'Ontario College of Art and Design. Ha participat activament en la investigació de les les implicacions socials de la tecnologia sobre la societat i els individus. Ho ha fet a partir d'iniciatives per portar la tecnologia als ciutadans i perquè els ciutadans donessin forma a les noves tecnologies. Per exemple, en els projectes Breakout (amb l'Architectural League de Nova York i l'Institute for the Future), Urbanlabs (a Barcelona) i al laboratori ciutadà Citilab, Barcelona, del que en va ser un dels fundadors i director d'innovació fins a 2010.

Està especialment convençut de la necessitat de crear consciència respecte les implicacions de la tecnologia. Ha col·laborat amb diversos professionals i grups de disseny, l'art i amb institucions de comunicació de la ciència. amb projectes per trobar noves maneres de comunicar el potencial positiu però també els riscos de la informàtica i altres tecnologies. En aquest àmbit compta amb un Màster en Comunicació de la Ciència i Tecnologia i ha creat diversos projectes per aconseguir que els ciutadans conegui i discuteixin les possibilitats i implicacions de les tecnologies. Ho va fer mitjançant la promoció de projectes participatius i híbrids amb científics i tecnòlegs, artistes i dissenyadors. Per exemple, en projectes com WGIRT: un protocol per a la investigació transdisciplinària (amb el Centre d'Art Hangar a Barcelona), Soft Control, Common Grounds (Art Santa Mònica), Science of the City (Mandarina de Newton) i Cultura 2.0 amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona o Laboratoris Comuns de Creació de Casa Tres Patis (Colòmbia).

Ha actuat com a expert per a diversos programes europeus de recerca en TIC, comunicació i art. És membre de Culture Action Europe. Viu a Barcelona de manera nòmada i actualment coordina el Data Transparency Lab, una iniciativa conjunta de l'MIT, Open Data Institute, Mozilla Foundation i Telefónica I+D.

www.equipocafeina.com/
Participa a
Xarxes, nodes i ponts Les connexions entre art, ciència, tecnologia i disseny