Participants

Mikhaïl Rudy

(Rússia, 1953)
Mikhaïl Rudy

Pianista

Mikhaïl Rudy, artista de gran creativitat i carisma, entusiasma al públic d’arreu del món per la seva profunda musicalitat i el seu virtuosisme. Va néixer a Rússia, on va estudiar al Conservatori de Moscou amb Jacob Flier. Després de guanyar el primer premi al concurs Marguerite Long de París, va decidir instal·lar-se a França.

És significatiu que Rudy debutés a Occident amb una interpretació del Triple Concert de Beethoven acompanyat per Mstislav Rostropóvitx i Isaac Stern. Junts van crear una fusió entre Orient i Occident, un concepte que el mateix Rudy continua defensant en els seus programes i en l’essència de la seva creació musical.

Mikhaïl Rudy prossegueix amb la seva brillant carrera internacional, i ha estat convidat per tocar en moltes orquestres d’arreu del món: va debutar a Amèrica amb l’Orquestra de Cleveland sota la batuta de Maazel; va ser convidat al Festival de Pasqua de Salzburg amb Karajan com a director; va debutar en el cicle de concerts Proms de Londres amb l’Orquestra Simfònica de Londres sota la direcció de Tilson Thomas i va interpretar la Wanderer Fantasie de Schubert-Liszt amb la Filharmònica de Berlín i el director d’orquestra Jansons a Waldbühne.

Des del seu debut a París amb Paul Paray, Rudy no ha deixat d’actuar en diverses orquestres a França, on és un solista molt popular. Ha visitat també la seva Rússia natal, on el solen convidar per tocar amb la Filharmònica de Sant Petersburg i les principals orquestres de Moscou.

Rudy ha actuat als festivals més importants del món, com Berlín, Viena, el Proms de Londres, Tanglewood, Edimburg, Piano Ruhr o La Roque d’Anthéron.

La seva gran versatilitat l’ha dut a fusionar diversos programes multimèdia, que s’han representat en teatres de reconegut prestigi:

Quadres d’una exposició de Mússorgski amb la projecció d’animacions a partir d’esbossos de Kandinski per ala Bauhaus el 1928.

Metamorfosi, solos de Janacek sincronitzats amb la projecció d’animacions del Germans Quay sobre el tema de la Metamorfosi de Kafka.

Petruixka de Stravinski, compaginat amb una pel·lícula d’Anthony Wilkinson interpretada per ballarins i titelles del Little Angel Theatre del Regne Unit. 

Doble somni: innovador programa per a dos pianos amb el gran pianista de jazz Misha Alperin, que consisteix en composicions revisades i improvisacions de música clàssica.

La passió per la literatura ha dut Mikhaïl Rudy a escriure el seu primer llibre el 2008, Le roman d’un pianiste (La novel·la de un pianista).

Entre les principals gravacions de Rudy a EMI Classics destaquen: els concerts complets de piano de Rakhmàninov amb la Filharmònica de Sant Petersburg i el director d’orquestra Jansons (Premi de l’Acadèmia Charles Cros); Scriabin (Gran Premi de l’Acadèmia Charles Cros); els concerts de Xostakóvitx amb la Filharmònica de Londres i la Filharmònica de Berlín sota la batuta de Jansons (Premi Premio Der Schallplatten Kritik).

 A l’escenari:

 «Rudy és el millor pianista interpretant Rakhmàninov» (The Washington Post)

«(...) la poètica actuació de l’atrevit pianista va mantenir l’emocionat públic enganxat a la butaca» (The Glasgow Herald) (concert de Mozart KV 467)

Participa a