Participants

Laida Lertxundi

(Bilbao, 1981)
© www.laidalertxundi.com

Cineasta

Laida Lertxundi (Bilbao, Espanya, 1981) va cursar un màster al Califòrnia Institute of the Arts (CalArts) i una llicenciatura en belles arts al Bard College. Les seves pel·lícules, la majoria rodades en 16 mm, es localitzen en espais naturals, urbans i domèstics de Los Angeles i voltants, on resideix des de fa una dècada. Englobades sota el títol genèric de «Landscape Plus» (‘Paisatge i més’), es mouen entre els espais íntims de la interioritat i la magnitud dels grans paisatges oberts californians, amb la intenció d’abastar una geografia transformada pels estats afectius i subjectius.

En el seu cinema, les formes cinematogràfiques de la narració es dilueixen i se substitueixen amb la revelació del procés i la materialitat. A través d’un treball intens de relació entre imatges i sons diegètics, la sincronia crea una sensació de temps real i experiència viscuda, una tensió entre la forma i aquella experiència que sempre la supera. D’aquesta manera, el vessant més formalista o abstracte del seu cinema, de vocació estructural, és travessat per un to emocional i alhora suscita pistes falses sobre ficcions ambigües.

Actualment, després d’haver impartit classes a la Universitat de Califòrnia a San Diego i a CalArts, és professora de belles arts i humanitats a l’Art Center College of Design de Pasadena.

www.laidalertxundi.com
Participa a