Participants

Jordan Belson

cineasta

El cineasta i artista Jordan Belson (Chicago, EUA, 1926- San Francisco, EUA, 2011) creà un cos fílmic abstracte enriquit per un imaginari cosmològic i caracteritzat per l’exploració de la consciència, la transcendència i la natura de la llum en si mateixa.

Belson estudià pintura en la California School of Fine Art, i més tard, va obtenir el títol en Belles Arts en la Universitat de Califòrnia Berkeley. Durant aquella època va visionar pel·lícules de Oskar Fischinger, Norman McLaren i Hans Richter, així com de Jon i James Whitney, entre d’altres. Aquestes obres serien una important font d’inspiració per les seves primeres pel·lícules, on experimenta amb la pintura i les tècniques d’animació tradicional, tot anomenant-les “pintures cinemàtiques”.

A finals dels anys cinquanta fou el director visual dels concerts “Vortex” a la San Francisco’s Morrison Planetarium. La combinació de música electrònica i projeccions visuals de patrons abstractes, l’animà a abandonar l’animació tradicional i treballar amb llum projectada. La influència de filosofies orientals, pensament místic, astronomia, alquímia i art no-objectiu es manifesta en obres com Allures (1961), Re-entry (1964), Phenomena (1965) o Samadhi (1967).

Belson produí més de 30 pel·lícules abstractes, denominades pel mateix autor com “cinema còsmic” o “música visual”. Va seguir realitzant efectes especials eteris per pel·lícules posteriors com The Right Stuff (1983), així com aplicant art plàstic en films com Epilogue (2005).

 

Participa a