Participants

Germans Quay

(Filadèlfia, 1947)
© Robin Holland

Artistes i cineastes

Germans Quay, Filadèlfia, 1947

Nascuts als Estats Units i residents al Regne Unit des de fa més de tres dècades, aquests bessons idèntics són a l’avantguarda de l’animació mundial.

Algunes de les millors pel·lícules de titelles de tots els temps les devem a aquests alquimistes de la imatge formats com a dissenyadors gràfics.

En animacions com ara Street of Crocrodiles (1986), The Cabinet of Jan Svankmajer (1984), In Absentia (2000) o pel·lícules de ficció com per exemple Institute Benjamenta (1995), revelen la influència poderosa que la rica escena cultural centreeuropea ha exercit sobre ells, i, molt especialment, l’obra d’autors polonesos i txecs: dissenyadors gràfics dels anys 50 i 60, cineastes i narradors com ara Waleryan Borowczyk, Bruno Schulz, Franz Kafka, Jan Švankmajer i Jan Lenica, o dels russos Ladislas Starewitch i Yuri Norstein.

La seva obra decanta de manera exqui­sida la síntesi d’aquestes i altres referències, com ara la de l’escriptor suís Robert Walser, sublimant-les i proposant-les a un nou públic gràcies a l’excel·lència de la seva tècnica, el sentit musical de les seves imatges i una posada en escena primmirada. Admiradors de Švankmajer, els germans Quay són els principals responsables que l’artista txec se situés amb tot el dret a l’escena postmoderna dels anys 80.

La darrera peça dels germans Quay està inspirada en l'univers de l’escriptor uruguaià Felisberto Hernández.

El MoMA de Nova York acaba de dedicar-los una gran exposició.

Participa a