Activitat

Dia 15 de juliol de 19:00 fins les 20:30 Dia 17 de juliol de 19:30 fins les 22:45 Dia 18 de juliol de 19:30 fins les 22:30 Dia 21 de juliol a les 21h Dia 22 de juliol a les 22h

Esquerdes urbanes

Segregació i contracultura al Brasil

Les ciutats del Brasil són avui unes de les més desiguals i violentes del món.En aquest debat, intel·lectuals brasilers de primera línia analitzaran la situació actual de les seves ciutats, atrapades en una esquerda que les aboca a l'abisme però que també deixa aflorar uns magnífics espais de llibertat. Les conferències aniran acompanyades d'una sèrie de documentals, entre els quals destaca l'estrena a l'Estat espanyol del polèmic Falcão - Meninos do Tráfico, una de les denúncies més obertes i contundents de la violència urbana al Brasil.

 

Les polítiques neoliberals dels anys 80 i l'increment de la criminalitat van conduir a una progressiva degradació dels espais públics que va provocar la retirada de les classes altes a enclavaments fortificats i la marginació a les perifèries dels grups socials més desafavorits. Avui, la seguretat s'ha convertit en una de les principals preocupacions dels habitants del Brasil. Marcades per profundes tensions racials, econòmiques i socials, les grans metròpolis brasileres estan sotmeses a múltiples segregacions que amenacen la seva capacitat integradora i alimenten la por i la inseguretat a favor d'una confrontació fatal entre espais cada vegada més distanciats. Paradoxalment, la ciutat brasilera és també l'emblema del mestissatge, de la festa i de la creació cultural. I, en aquest context, la perifèria apareix com una font inesgotable de creativitat: el hip-hop, els grafits o les cases auto-construïdes són algunes de les pràctiques a través de les quals els habitants de les perifèries afirmen la seva pertinença a la ciutat i reinventen contínuament els espais on viuen.

Dissabte, 15 de juliol


PROJECCIÓ

19h
Notícias de uma Guerra Particular, Kátia Lund i José Moreira Sales, 1999, 56', VOSE. Aquest documental recull nombroses entrevistes a habitants de les diferents faveles de Rio de Janeiro que viuen al mig del foc creuat entre narcotraficants i policies. La violència urbana es mostra amb tota la seva cruesa, com una guerra sense fi i sense vencedors possibles.

20h Palace II, Kátia Lund i Fernando Meirelles, 2001, 21', VOSE. Dos nens que viuen a Ciutat de Déu, una de les faveles més violentes de tot Brasil, volen aconseguir diners per assistir a un concert. L'única opció que se'ls presenta és la més perillosa: obtenir-los a través del tràfic de drogues.

PRE-ESTRENA DOCUMENTAL


20.30h
Falcão - Meninos do Tráfico, MV Bill i Celso Athayde, 2006, 58', VOSE. Per primera vegada a l'Estat espanyol es projecta el documental que millor ha sabut captar la marginalitat, la violència i les dures condicions de vida a les faveles del Brasil. El director i cantant de rap MV Bill, va récorrer les faveles de més de vint ciutats del Brasil, recollint l'experiència de nens i adolescents que vigilen els punts de tràfic de drogues. La investigació, iniciada l'any 1997, va permetre enregistrar la vida quotidiana dels nens immersos en el narcotràfic amb l'objectiu de comprendre'ls i no condemnar-los. Del tots els protagonistes del documental, només un continua viu.

Dilluns, 17 de Juliol

19.30h DEBAT: "Cartografies de la desigualtat"

Presentador: Josep Ramoneda, director del CCCB.

Ponents: Teresa Caldeira, professora d'Antropologia a la Universitat de Califòrnia, Irvine"La ciutat dels murs: espais d'aïllament i de revolta".
James Holston, professor d'Antropologia a la Universitat de Califòrnia, San Diego "Incivisme i estètica: dues dimensions de la democratització a São Paulo".

PROJECCIÓ

22h Pedreira de São Diogo, Leon Hirzsman, 1962, 18', VOSE. Una favela situada damunt d'una cantera a Rio de Janeiro corre perill d'esfondrament si els treballadors continuen amb les explosions de dinamita per obrir-se camí. Desobeint les ordres del seu cap, els pedrers inciten als habitants de la favela a mobilitzar-se per evitar un accident fatal.

22.30h
Couro de Gato, Joaquim Pedro de Andrade, 1960, 12', VOSE. Dies abans del carnaval, els nens d'una favela atrapen gats del carrer per poder-los vendre als fabricants de panderetes. Síntesi de ficció i documental, la pel·lícula narra l'amor d'un nen per un gat d'Angora i el dilema que experimenta a l'hora de posar-lo en venda.

22.45h Invasor, Beto Brand, 2001, 97', VOSE. Tres amics d'infància són socis d'una pròspera constructora. Un simple malentès genera un conflicte insuperable dins l'empresa, i dos dels amics decideixen matar al tercer. El sicari encarregat d'assassinar¬lo acabarà envaint la vida dels dos socis, confrontant-los al procés de violència que han desencadenat.

Dimarts, 18 de juliol

19.30h DEBAT: "La perifèria com a laboratori de creativitat"

Moderadora: Nora Catelli, crítica i professora de Teoria Literària de la Universitat de Barcelona.

Ponents: Gringo Cardia, escenògraf i comissari "Estètica de la perifèria". Esther Hamburger, antropòloga, professora de Cinema, Ràdio i Televisió de la Universitat de São Paulo "La favela, a la pantalla".

Beatriz Jaguaribe, escriptora i professora a l'Escola de Comunicació de la Universitat Federal de Rio de Janeiro "Visibilitat mediàtica i inclusió social".

22h ESTRENA DOCUMENTAL, AMB PRESÈNCIA DEL DIRECTOR


Presentació: MV Bill, cantant de rap, autor del documental Falcão-Meninos do Tráfico.

22:30h Falcão - Meninos do Tráfico, MV Bill i Celso Athayde, 2006, 58', VOSE.

Divendres 21 de juliol


21h
Notícias de uma Guerra Particular, José Moreira Sales i Kátia Lund, 1999, 56', VOSE.

22h Palace II, Kátia Lund i Fernando Meirelles, 2001, 21', VOSE.

22.30h Falcão - Meninos do Tráfico, MV Bill i Celso Athayde, 2006, 58', VOSE.

Dissabte 22 de juliol


22h
Pedreira de São Diogo, Leon Hirszman, 1962, 18', VOSE.

22.30h Couro de Gato, Joaquim Pedro de Andrade, 1962, 12', VOSE 22.45h Invasor, Beto Brand, 2001, 97', VOSE.