Activitat

Dilluns 06 Juliol, 19:30

Universals humans

La pregunta sobre els trets comuns a l'ésser humà sempre ha estat vigent en el pensament de l'home que es busca a si mateix. Fins a quin punt podem parlar de naturalesa humana i a partir de quin altre hem de reconèixer l'empremta cultural? Tot i els prejudicis del gènere, la raça i l'estatus social que han imperat a la majoria de cultures al llarg de la història, la idea d'una arrel comuna en l'home ha estat sempre present a la filosofia i a la religió. Tanmateix, durant el segle XX, i després de la crisi dels sistemes de valors tradicionals, l'enfocament relativista a les ciències socials va acabar per fixar més l'accent en una visió d'especificitat individual. Darrerament, però, els nous camins de la genètica, la psicologia cognitiva, la lingüística o l'antropologia han tornat a obrir la qüestió dels universals humans, ara plantejada des d'una perspectiva multidisciplinària que pretén superar la mirada transcendentalista en la reflexió sobre la naturalesa humana.

Aquest cicle proposa un recorregut a través de la relació primària de l'home amb el món, que, fonamentada en la metàfora, es manifesta simbòlicament a través de les diferents expressions humanes. I és aquí, en la recerca cap a l'autoconeixement, on el debat construït a partir de diverses línies argumentatives actua com a pretext de la pregunta clau que engloba tot el pensament: què som, els éssers humans?


Sessions:


29 de juny

92 arquetips per definir el món, a càrrec de Peter Greenaway. ANUL·LADA

6 de juliol
Necessitat de la metàfora
, a càrrec de Zoltán Kövecses.

13 de juliol

Càstig i exclusió social: formes del poder, a càrrec de Miguel Morey.

20 de juliol
La construcció del símbol, a càrrec de Philippe Walter.


Participants
Ponents:
Zoltán Kövecses, Miguel Morey, Philippe Walter

Direcció:
Gisela Llobet, llicenciada en filosofia i autora de l'obra El pianista que fuma (Ed. Castelló, 2008), i Enric Puig, doctor en filosofia i teoria de l'art contemporani i realitzador de cinema-assaig.
Temes
El present continu, L'espectre electromagnètic, Ciència Oberta, Partícula Psi, Art Ara, Factor Eco, Cultura Emergent, Ciberesfera, Nou Activisme

Crèdits

Organitza
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
Col·labora
British Council, Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC)
Altres crèdits:
Dirigeix: Enric Puig i Gisela LLobet