Activitat

Dia 7 a les 19:00
Dies 8 i 9 de 10:00 fins les 14:00 i de 16:00 fins les 20:00

Traumes urbans

La ciutat i els desastres

Un any més, el CCCB impulsa una sèrie d'activitats sobre la ciutat contemporània des d'una perspectiva multidisciplinar. Els debats Traumes urbans. La ciutat i els desastres obren la reflexió sobre la relació entre ciutat i catàstrofe. Aquestes jornades coincideixen amb el lliurament del III Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà, el 7 de juliol, i Dies de Dansa, un festival de dansa en paisatges urbans, una trobada entre dues arts: l'arquitectura i la dansa.

 

Si bé la ciutat, des dels seus orígens, ha estat concebuda com a espai de pluralisme i utopia, la seva mateixa condició també l'ha convertida en més vulnerable a riscos externs i interns que sovint l'han abocada a la catàstrofe i que n'han determinat el creixement i l'evolució tant com les seves utopies. Però són sobretot les ciutats contemporànies les que semblen cada vegada més exposades al desastre: el creixement desmesurat, la densitat de població, la velocitat de les transformacions tecnològiques han convertit les ciutats en espais que sovint generen temor i inquietud. A més, sovint han esdevingut l'objectiu prioritari de conflictes armats i atemptats terroristes, cosa que reforça el sentiment de desprotecció dels seus habitants. Més enllà que el desastre quedi reduït a una possibilitat puntual, a la ciutat contemporània creix la impressió que la seva presència és permanent i que, a poc a poc, s'està convertint en una "normalitat".

Partint d'aquest context, el CCCB, amb la col·laboració d'Abdoumaliq Simone de la New School University (Nova York), us proposa unes jornades que obriran la reflexió sobre la relació entre ciutat i catàstrofe, tenint presents els casos concrets de diferents ciutats d'arreu del món i els diferents tipus de risc que afronta la ciutat contemporània (des del desastre natural fins al social, polític o tecnològic), a la vegada que mantenint una visió global sobre els aspectes comuns de totes aquestes situacions.

SESSIÓ INAUGURAL


DIMECRES 7 DE JULIOL «La ciutat vulnerable»

19.00 h.


Les problemàtiques lligades a les transformacions polítiques, socials i tecnològiques de la ciutat contemporània han tingut com a conseqüència l'aparició de noves vulnerabilitats que contribueixen a convertir la ciutat en un espai de desprotecció. En quina mesura el desastre és inherent a la noció de ciutat i quines són les noves vulnerabilitats a les quals està exposada la ciutat contemporània?
«Terror i espai»Peter Sloterdijk, catedràtic de Filosofia de la Hochschule für Gestaltung de Karlsruhe.

«Noves vulnerabilitats urbanes» Nigel Thrift, professor de la School of Geography and the Environment, Oxford University.

Presentador: Josep Ramoneda, director del CCCB.

DIJOUS 8 DE JULIOL. «La imaginació i la reconstrucció»

10.00 - 14.00 h
. «Imaginar el desastre, recordar el trauma»

Al llarg dels segles, les catàstrofes han format part de la història de les ciutats, n'han determinat l'urbanisme i s'han incorporat a l'imaginari dels ciutadans a través de l'art i la literatura. Com s'imagina la possibilitat del desastre i com es construeix la seva memòria?.

«Crònica des de l'Havana»
Eusebio Leal, historiador de la ciutat de l'Havana.

«La mort de la ciutat»
Richard Ingersoll, professor a la School of Architecture, Syracuse University, Florència.

«La ciutat com a escenari: especulació i
catàstrofe en les explosions de Mumbai» Vyjayanthi V. Rao, professora associada d'Antropologia a The New School University, Nova York, Co-Directora de PUKAR, Mumbai, Índia.

-Presentador: Josep Mª Montaner, arquitecte i catedràtic de Composició de l'Escola Tècnica Superiord'Arquitectura de Barcelona.

16.00 - 20.00 h. «Després de les ruïnes »

Quins són els plantejaments que guien la reconstrucció d'una ciutat? Esborrar les traces del desastre o incorporar-les al nou perfil de la ciutat? La destrucció de la ciutat és també l'oportunitat per repensar-la, per mirar de superar les vulnerabilitats que ho han fet possible, per refer la vida col·lectiva.

«Deixar morts els morts. El paper de la memòria en la reconstrucció de Beirut» Maha Yahya, Departament d'Arquitectura i Urbanisme a l'American University of Beirut i el Massachusetts Institute of Technology (MIT).

«La ciutat informal: les favelas de Rio de Janeiro» Jorge Jáuregui
, arquitecte, autor del programa Favela Barrio de Rio de Janeiro, guanyadordel Veronica Rudge Green Prize de la Universitat de Harvard.

«Què hi ha de natural en un desastre natural?» Joaquim Tintoré, director de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats, Universitat de les Illes Balears-CSIC, Mallorca.

«Colors» Edi Rama
, alcalde de Tirana.

-Presentador: Luis Fernández-Galiano, arquitecte i catedràtic de Projectes de l'Escuela Técnica Superiorde Arquitectura de Madrid.

DIVENDRES 9 de juliol. «El desastre permanent»

10.00 - 14.00 h. «Viure amb la catàstrofe»


De vegades la ciutat és incapaç de fer front al desastre al qual es veu sotmesa i aquest esdevé estructural, permanent. És el cas de ciutats que durant dècades són el centre de conflictes armats, de regions sempre exposades a desastres naturals o víctimes dels efectes a llarg termini d'un accident. Fins a quin punt la permanència del desastre pot arribar a fer perillar la mateixa noció de ciutat?

«L'escriptura del desastre» Achille Mbembe, professor d'història i Política, University of the Witwatersrand,Johannesburg.

«Urbicidi. Ciutat, guerra i estat d'excepció» Stephen Graham, professor de Tecnologia Urbana a la Durham University.

«Els camps de refugiats: el sorgiment d'una nova urbanitat?» Michel Agier, Centre d'Études Africaines, École des Hautes Études en Sciences Sociales, París.

«Txernòbil: crònica del futur» Svetlana Aleksiévich, escriptora i periodista.

-Presentador:Rafael Vila-Sanjuán, director general de Metges Sense Fronteres - Espanya.

16.00 - 20.00 h. «Metròpolis: el desastre interior»

En les grans metròpolis, la manca de polítiques adequades pot convertir la segregació i l'exclusió en catàstrofes endèmiques que apareixen com a irresolubles i que trenquen la possibilitat d'una convivència urbana col·lectiva. La por s'instal·la en els ciutadans i la fractura esdevé visible: el creixement desmesurat de les metròpolis porta implícita la mort de la ciutat?.

«Urbanisme herètic a l'Àfrica» Abdoumaliq Simone, Director Associat del International Affairs Program, The New School, Nova York.

«Geografies de l'exili»Lindsay Bremner, catedràtica d'Arquitectura de la Universitat de Witswatersrand,Johannesburg.

«Hip-hop, perifèria i segregació a São Paulo» Teresa Caldeira, professora d'Antropologia a la University of California, Irving, i a laUniversidade Estadual de Campinas, UNICAMP, Brasil.

«La vida entesa com a assaig general: sobre calamitats i catàstrofes» Manuel Cruz, catedràtic de Filosofia de la Universitat de Barcelona.

-Presentador: Francesc Muñoz, professor de Geografia Urbana de la Universitat Autònoma de Barcelona.


Crèdits

Organitza
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
Col·labora
Programa Cultura 2000. Comissió Europea, Marató de l'espectacle, Consolat General dels Estats Units d'Amèrica - Barcelona, Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004, The New School University
Patrocini
COPCISA