Activitat

Dimecres 11 Maig, 19:30h

El llarg silenci

Reflexions sobre les fonts de la memòria col·lectiva

Des de fa una sèrie d'anys, assistim a la proliferació d'un nou tipus de literatura que apel·la a la recuperació de la memòria col·lectiva al voltant de fets que han marcat la història del segle XX, principalment la segona guerra mundial, el genocidi nazi o la guerra civil espanyola. Gran part d'aquestes obres es basen en testimonis directes o indirectes d'aquests esdeveniments. A partir de quin moment una societat traumatitzada pel seu passat trenca definitivament el silenci sobre la seva pròpia història? Quin és el paper de les experiències personals en el relat de la memòria col·lectiva? Com poden contribuir la literatura i la història en la construcció d'una societat lliure de tabús sobre el seu propi passat?Amb aquest esperit, i aprofitant la celebració del 60è aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial, el Goethe Institut i el CCCB proposen unes jornades sobre el rol del testimoni en la reconstrucció de la memòria col·lectiva a Europa.

 

Dimecres 11 de maig de 2005, 19:30h, CCCB: «Retrobar el passat»

Uwe Timm, escriptor, premi de Literatura de la Acadèmia Bàvara de Belles Arts 2001, autor de Am Beispiel meines Bruders (2003) ("L'exemple del meu germà").

Thomas Medicus, escriptor i periodista, autor de In den Augen meines Grossvaters (2004) ("En els ulls del meu avi").

Juan Marsé, escriptor, autor de Últimas tardes con Teresa (1966), Si te dicen que caí (1973), El embrujo de Shangai (1993) i Rabos de lagartija (2000), entre molts d'altres.

Moderador: Adan Kovaczicz, escriptor i traductor.

Dijous 12 de maig 2005, 19:30h, CCCB: «Desfer el silenci »

Harald Welzer, catedràtic investigador de Psicologia Social de la Universitat Witten-Herdecke, membre del Centre for Interdisciplinary Memory Research.

Aleida Assmann, catedràtica de Filologia Anglesa de la Universitat Konstanz, membre del
Centre for Interdisciplinary Memory Research.

Carme Molinero, professora d'Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona i directora del Centre d'Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica.

Moderador: Michael Pfeiffer, professor de Filologia Alemanya de la Universitat Pompeu Fabra.