Activitat

Dimecres, 1 de juny a les 18.30 h
Dijous, 2 de juny a les 19 h

La contrareforma cultural

Debat

La llibertat sexual, el rebuig de l’autoritat, l’emergència del feminisme i, en general, els canvis d’estil de vida dels anys seixanta són alguns dels fenòmens culturals que van marcar profundament les societats occidentals. Avui, l’auge neoconservador que viuen Europa i els Estats Units en l’àmbit de la política i l’economia, i que té la seva traducció en un discurs racista i xenòfob, planteja l’interrogant de si ens trobem davant d’un procés de contrareforma cultural. És només política la crisi que viu l’esquerra?


Programa

Dimecres, 1 de juny a les 18.30 h

El retorn de les identitats culturals –ètniques i religioses– a la política

Michael Kazin, professor d’història a la Universitat de Georgetown, coeditor de la revista Dissent, autor del llibre American Dreamers: How the Left Changed a Nation (Knopf, August 2011).
Javier de Lucas, catedràtic de filosofia del dret i filosofia política de la Universitat de València, director del Colegio de España a París (Cité Internationale Universitaire).

Modera: Marina Garcés, professora de filosofia de la Universitat de Saragossa i consultora de la UOC.

Occident i Europa de l’Est: convergències i diferències

José María Ridao, escriptor, membre del Consell Editorial del diari El País.
Slawomir Sierakowski, fundador i editor de la revista polonesa Krytika Polityczna (La crítica política), així com de l’editorial del mateix nom.

Modera: Ivan Krastev, director del Center for Liberal Strategies, Sofia.



Dijous, 2 de juny a les 19 h

L’esquerra: una crisi no només política

Mark Lilla, professor d’humanitats a la Universitat de Columbia i autor, entre d’altres, de Pensadores temerarios: Los intelectuales en la política (Debate, 2004) i El Dios que no nació (Debate, 2010).
Donald Sassoon, professor d’història europea comparada a Queen Mary, Universitat de Londres. Autor, entre d’altres, de Cultura. El patrimonio común de los europeos (Crítica, 2006), Mona Lisa (2006) i Cien Años de Socialismo (Edhasa, 2001).

Modera: Josep Maria Martí Font, periodista, cap d'Opinió de l'edició catalana d'El País.