Activitat

Dijous 30 Setembre, 19:30

Somnis traïts. Àfrica 1960-2010

Conferències i projeccions

Entre el 27 d’abril i el 28 de novembre de 1960, 17 nous estats van veure la llum al continent africà (i 15 més durant la resta de la dècada), en la majoria dels casos després d’una llarga lluita emancipatòria. Al cap de gairebé un segle de dominació i opressió colonial, les esperances i els somnis alimentats per la independència van permetre tocar el cel per uns instants. Tanmateix, ben aviat les esperances es van començar a veure frustrades; els somnis, traïts. D’una banda, la majoria dels nous dirigents africans van prioritzar els seus interessos polítics i econòmics, així com els d’unes petites elits, per damunt dels del conjunt de la societat. De l’altra, les antigues potències colonials van tenir bona cura d’assegurar-se el perllongament d’uns drets econòmics i polítics que mantinguessin els nous estats en una situació de llibertat condicional i vigilada. Al cap de cinquanta anys, el balanç és dramàtic. Al mateix temps, però, hi ha indicis que suggereixen que potser estem entrant en una nova etapa, turbulenta i confusa encara, però que obre noves perspectives. Potser més difícils de trair.


Dijous 30 de setembre, a les 19.30 h

Conferència: Un somni útil (o la fotografia com a metàfora de llibertat i autoestima)

Simon Njami, escriptor, crític d’art i comissari d’exposicions, director artístic de les Rencontres Africaines de la Photographie de Bamako entre 1999 i 2007.


Divendres 1 d’octubre, a les 19.30 h

Projeccions:

Frantz Fanon: une vie, un combat, une oeuvre de Cheikh Djemai, 2001, França, 52’, VOSE
Un recorregut per l’itinerari vital d’un dels pensadors i militants més influents de la lluita anticolonial a través de familiars propers i de companys de lluita.

Xala d’Ousmane Sembene, 1975, Senegal, 83’, VOSEÇ
Una brillant tragicomèdia sobre la corrupció i les misèries personals de les noves elits dirigents a l’albada de la independència.


Dimecres 6 d’octubre, a les 19.30 h

Conferència: Frantz Fanon i la qüestió de l’espoli
Françoise Vergès
, politòloga i escriptora. Presidenta del Comitè per la Memòria i la Història de l’Esclavitud.


Dimecres 13 d’octubre
, a les 19.30 h

Conferència: Àfrica i les seves independències dependents
Donato Ndongo-Bydiogo, escriptor, periodista i polític. Autor de Las tinieblas de tu memoria negra (El Cobre, 2009) i Los poderes de la tempestad (El Aleph, 2010).


Divendres 15 d’octubre, a les 19.30 h

Projeccions:

Lumumba: La Mort du Prophète
de Raoul Peck, 1992, França/Suïssa/Alemanya, 69’, VOSE
Un documental colpidor sobre la vida, la mort i el llegat, sovint manipulat, d’una figura llegendària de l’Àfrica moderna.

Appunti per una Orestiade Africana de Pier Paolo Pasolini, 1968-69, Itàlia, 63’, VOSE
Una pel·lícula inclassificable –reportatge, assaig visual, manifest anticolonial, poema–, una de les més belles de Pasolini, segons Alberto Moravia.


Dimecres, 20 d’octubre, a les 19.30 h - Conferència retransmesa en directe al web

Conferència: Lectures i reflexions
Ben Okri, escriptor. Autor de El camino hambriento (Ed. La otra orilla 2008), Premi Booker 1991.

 

Organitza:

     

 

Amb la col·laboració de: