Activitat

Dimarts 26 Novembre, 19:30h

Reptes energètics: present i futur

Debats ICREA-CCCB

L’energia és el motor de la nostra societat, amb profundes implicacions polítiques i geoestratègiques. L’excessiva dependència del petroli, els problemes de seguretat de les centrals nuclears i la feblesa de les fonts alternatives plantegen un futur energètic ple de reptes i interrogants. El consum d’energia ja és un problema social i econòmic, tant a Occident com als països en desenvolupament, i més ara que milers de milions de ciutadans a la Xina o l’Índia aspiren, legítimament, al nostre nivell de vida. Però el planeta es pot permetre que tota la població mundial consumeixi al ritme que ho fan els països industrialitzats? És sostenible, aquest model energètic? Fins quan podem refiar-nos del petroli? Quan seran una alternativa real, les energies renovables? Quines són les solucions tecnològiques que vindran? I potser la pregunta més important de totes: com disposar d’energia sense hipotecar els recursos de les generacions futures?

Els reptes de l’energia són massa importants per deixar-los només en mans dels experts, ja que la dependència energètica condiciona la nostra manera de viure. El futur de les nostres societats dependrà de les polítiques i decisions que prenguem avui.

«Reptes energètics: present i futur» és el segon dels Debats ICREA-CCCB, una col·laboració estable per donar a conèixer al gran públic els avenços i els reptes de la recerca d’alt nivell que es fa avui a Catalunya. Amb cada debat es presentarà la recerca que estan desenvolupant els investigadors dela Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) en diferents àmbits del coneixement, en aquest cas els reptes que suposa la producció, la gestió i l’ús de l’energia.

 

Dimarts 26 de novembre, a les 19.30 h
LES ENERGIES FÒSSILS: EL PETROLI TÉ FUTUR COM A FONT D’ENERGIA?
Les reserves d’energies fòssils han anat canviant: ara la tecnologia permet extreure petroli de llocs que crèiem inaccessibles i potser aquest recurs serà més durador del que havíem pensat. Quines reserves de petroli hi ha i quin cost econòmic i social tindrà poder utilitzar-les? I quan s’esgotin, estarem preparats per al que vindrà?

César R. Ranero, professor de recerca ICREA a l’Institut de Ciències del Mar (ICM) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC)

Presentador: Xavier Duran, director del programa «El Medi Ambient» de TV3

 

Dimarts 3 de desembre, a les 19.30 h
EL REPTE ENERGÈTIC, UN REPTE SOCIAL I ECONÒMIC
Els comportaments socials i econòmics tenen implicacions directes en el consum energètic. Podem continuar consumint sense límits? Sostenibilitat i creixement econòmic són conceptes compatibles? Serà viable l’accés a l’energia de les grans masses de població que ara no en tenen, o hem de començar a parlar de decreixement?

Jeroen van den Bergh, professor de recerca ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) dela Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Presentadora: Mònica López Ferrado, periodista científica del diari Ara

 

Dimarts 10 de desembre, a les 19.30 h
LA TÈCNICA PODRÀ TROBAR SOLUCIONS ALS REPTES ENERGÈTICS?
Els nostres científics han fet grans innovacions en els darrers temps per augmentar l’eficiència i reduir els costos dels sistemes energètics, però els reptes tecnològics actuals són molt complexos, i en l’àmbit de l’aprofitament i l’emmagatzematge d’energia, encara som lluny de trobar una solució satisfactòria.

Andreu Cabot, professor de recerca ICREA a l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC)

Presentador: Joan Vila i Simon, professor de Tecnologia energètica a la Universitat de Girona (UdG)

 

Dijous 19 de desembre, a les 19.30 h
ENERGIES ALTERNATIVES I REGULACIONS INTERNACIONALS: APOSTES DE FUTUR?
Les energies alternatives són realment alternatives al petroli o l’energia nuclear? Què caldria perquè ho fossin realment? Què ha fallat en la seva implantació? L’energia verda deixarà mai de ser una utopia?

Luisa F. Cabeza, catedràtica a la Universitat de Lleida (UdL) i Premi ICREA Acadèmia 2012

Presentador: Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS)