Activitat

Dijous 03 Maig, 18:00h

Reinventar la democràcia a Europa

Per una nova política de l'interès comú

Reinventar la democràcia a Europa
Per una nova política de l’interès comú

 La crisi econòmica actual ha posat dramàticament de relleu les limitacions del projecte de construcció europea que es va esbossar al Tractat de Lisboa. Alhora, ha generat molts dubtes respecte de la visió de la Unió Europea com a entitat política substantiva, plenament democràtica i pluralista, capdavantera dels drets humans i d’una creixent justícia social.

La durada i profunditat de la crisi estan donant lloc al floriment espontani de moviments democràtics de protesta contra les mesures socialment regressives que els partits tradicionals estan aplicant, però també al creixement de forces polítiques d’inspiració xenòfoba.

Amb aquest rerefons, el debat pretén explorar nous espais de pensament que ens permetin concebre possibles futurs alternatius d’una Europa unida sobre la base d’uns conceptes renovats de democràcia, esfera pública i interessos comuns.

Direcció: Pep Subirós, escriptor i filòsof

Programa


Dijous, 3 de maig, a les 18.00 h
La democràcia en joc. La temptació populista

Ponents: Albena Azmanova, Universitat de Kent, Brussel·les, Claus Offe, Hertie School of Governance, Berlín i Markha Valenta, Universitat de Tilburg
Contraponents: Rosemary Bechler, codirectora d’openDemocracy i Jordi Vaquer, director del CIDOB, Barcelona
Modera i presenta: Pep Subirós, escriptor i filòsof


Divendres, 4 de maig, a les 18.00 h
Per una nova política de l’interès comú

Ponents: Ash Amin, Universitat de Cambridge, Sandra Ezquerra, Universitat de Vic, Yudit Kiss, economista i expert independent i Slawomir Sierakowski, director de Krytyka Polityczna, Varsòvia
Contraponents: Carme Colomina, cap de política internacional del diari Ara i Bashkim Shehu, escriptor
Modera i presenta: Laura Balbo, Universitat de Pàdua