Activitat

18:00 h - 20:00 h

Presentació de la maleta pedagògica

Univers Internet. Com afecta la Xarxa a les nostres vides

Univers Internet proposa una reflexió crítica i creativa sobre el conjunt de tecnologies vinculades a Internet i la transformació inèdita i accelerada que està provocant en les nostres vides. Fruit dels tallers de formació per al professorat que van tenir lloc al CCCB el passat mes de febrer, presentem una maleta pedagògica que té com a objectiu traslladar aquestes reflexions a les aules d’ESO i Batxillerat.

18.00 h // Presentació de la maleta pedagògica d’Univers Internet

Entendre com es conforma la xarxa i analitzar l’impacte d’Internet i les tecnologies que en deriven en tres nivells d’incidència –persona, ciutat i planeta–, és la base d’aquesta maleta que s’articula a partir de cinc unitats didàctiques: 

1) Construint la Xarxa: com es teixeix la infraestructura d’Internet?
2) La lògica de la programació: com hem de pensar per comunicar-nos amb els ordinadors?
3) Xarxes socials i acció comunitària: com podem afavorir un ús constructiu de les xarxes socials per prevenir-ne possibles mals usos?
4) L’impacte ecològic d’Internet: com podem minimitzar el nostre impacte sobre el planeta?
5) Construint coneixement: com funciona la Viquipèdia i com hi podem contribuir?

Les propostes pedagògiques poden funcionar en conjunt o cadascuna per separat i estan vinculades al currículum de l’ESO establert per la Generalitat de Catalunya.

18.30 – 19.30 h // Xerrada: la Viquipèdia a l’aula, a càrrec d’Àlex Hinojo (Amical Wikimedia)

L’ús dela Viquipèdia a l’aula permet treballar amb els alumnes la cerca d’informació en un entorn saturat, l’avaluació de la qualitat i fiabilitat de les fonts, la redacció i publicació de textos o la participació activa en una comunitat de creació de coneixement a gran escala. Tot un seguit d’habilitats útils en l’era de la infoxicació.

Àlex Hinojo explicarà què és la Viquipèdia, com funciona, i els sistemes de validació de continguts que fa servir, i, a continuació, presentarà un seguit d’experiències en docència wiki. L’objectiu de la sessió és resoldre dubtes sobre aquesta enciclopèdia en línia tan coneguda, així com descobrir les propostes de formació eduwiki. Aquestes ofereixen la possibilitat d’incorporar l’edició d’articles com a recurs per a la docència a traves de l’edició d’articles per part d’estudiants com a activitat d’aprenentatge avaluada pel seu professorat.

19:30 – 20:00 h // Debat