Activitat

Dijous 30 Març, 19:30

La Meca

Cosmòpolis enmig del desert

Situada a l'oest del desert de l'Aràbia Saudita, la ciutat de La Meca és, des de fa més de mil anys, el centre de múltiples xarxes, rutes comercials i pelegrinatges. Ben abans de les formes modernes de la globalització, La Meca ja era un pol d'atracció mundial, una ciutat cosmopolita d'elevada heterogeneïtat cultural i un punt essencial de connexió entre Àsia, l'Orient Mitjà i Europa.

L'Islam dicta que una de les cinc obligacions de tot musulmà és pelegrinar un cop a la vida a La Meca i Medina, les dues ciutats on el profeta Mahoma va fundar aquesta religió. Successius imperis, pelegrinatges i fluxos culturals han marcat la història d'una ciutat que actualment té una població de més d'un milió d'habitants provinents de diferents parts del món islàmic.

 

Es calcula que cada any uns tres milions de musulmans visiten La Meca durant els dies del pelegrinatge (hajj), convertit avui en una gran indústria turística a mans de les autoritats saudites i en un important instrument de propaganda de la versió wahhabita de l'Islam. En aquest rerefons, i per tal d'acollir el nombre creixent de pelegrins, La Meca està patint una profunda transformació que amenaça l'herència històrica de la ciutat que tradicionalment havia encarnat la diversitat de la religió musulmana.

En aquest debat s'analitzarà el pelegrinatge a La Meca: els rituals religiosos, la creixent comercialització i l'impacte en el paisatge de la ciutat. Però a més de donar a conèixer un dels pilars sagrats de l'Islam, el debat també oferirà un retrat de La Meca més oculta: la vida de la ciutat que s'amaga darrera del pelegrinatge i que, al llarg de tot l'any, es caracteritza per unes complexes dinàmiques socials i una riquesa arquitectònica totalment alienes a l'ull occidental.

Dijous, 30 de març 2006 - 19:30h

"La Meca: Cosmòpolis enmig del desert"


Presentació: Fred Halliday, professor de Relacions Internacionals a la London School of Economics.

Abdellah Hammoudi, professor d'Antropologia a la Universitat de Princeton. Autor d'Une saison à la Mecque (Seuil, 2005):
«Relat d'un pelegrinatge»


Salma Samar Damluji
,arquitecta, editora de The Architecture of the Holy Mosque Makkah (Hazard Publishing Limited, 1998):
«La Ciutat Santa: arquitectura i vida urbana a l'ombra de Déu»