Activitat

Dimarts 06 Octubre, 19:30

L’art de la novel·la

L'Àrea de Literatura de l'Institut d'Humanitats, amb la col•laboració de la Societat d'Estudis Literaris, proposa per la tardor de 2009 i hivern de 2010 un seminari especialitzat dedicat a l'art i les formes de la novel•la, entre el segle XII (Chrétien de Troyes) i el segle XIX (Gustave Flaubert), passant per Dante, Boccaccio, Cervantes i Flaubert.

 

El propòsit d'aquest curs és analitzar i debatre amb els matriculats l'evolució de la forma "novel·la" en relació amb el context social, antropològic i històric de cada cas, i amb un èmfasi especial en la presència de la literatura, ella mateixa, dins les obres que s'estudiaran. Des de Chrétien i, després, l'episodi de Paolo i Francesca a la Commedia, fins al Quijote, Madame Bovary o Bouvard i Pécuchet, la novel.la ha estat una representació de la realitat, però, al mateix temps, una contínua reflexió sobre l'art i els procediments d'aquest gènere.

Francesca llegeix Chrétien de Troyes, a la Commedia; Don Quijote ha llegit gairebé tota la tradició novel·lística anterior a ell; Madame Bovary ha llegit, en especial, els llibres de la tradició romàntica, i Bouvard i Pécuchet llegeixen tot el que cau en les seves mans. Aquesta interrelació de lectures serà el teló de fons del seminari, que s'adreça, en especial, a estudiants i ciutadans amb un cert cúmul de lectures.

Victoria Cirlot
Lancelot du Lac: de Chrétien de Troyes al roman en prose
6, 13, 20 i 27 d'octubre de 2009

Raffaele Pinto
Dante y Boccaccio: de Francesca da Rimini al Príncipe Galeotto
3 (Mirador), 10, 17 i 24 de novembre de 2009

José María Micó
Don Quijote, lector de novelas
1, 15 i 22 de desembre de 2009, i 12 de gener de 2010

Jordi Llovet
De Madame Bovary a Bouvard i Pécuchet: les males influències de la lectura
19 i 26 de gener i 2 i 9 de febrer de 2010

Sessions de recapitulació i actualització:

 
El llegat de la novel·la europea a la literatura dels segles XX i XXI

Victoria Cirlot (16 de febrer); Raffaele Pinto (23 de febrer); José María Micó (2 de març); Jordi Llovet (9 de març).