Activitat

Lahore

Amb aquest debat sobre Lahore, el CCCB inicia el cicle «Orígens», que té com a protagonistes les ciutats que són punts d'irradiació cultural en els països d'origen dels grups de població immigrant que actualment viuen a Barcelona. L'objectiu d'aquest debat és fer conèixer els referents culturals urbans més destacats d'aquests països, per tal de contribuir a establir ponts entre les seves i les nostres ciutats.

 

Lahore és la capital cultural i la segona ciutat més poblada del Pakistan, amb deu milions d'habitants. Amb un dels llegats arquitectònics més importants del subcontinent indi, gràcies a l'empremta que hi va deixar l'imperi Mogol (1526-1857), la ciutat veu actualment el sorgiment d'iniciatives cíviques i artístiques que cerquen vies per combinar la modernització ineludible amb la conservació del seu patrimoni històric. Al mateix temps, Lahore ha de fer front a una immigració rural massiva que desafia les seves infraestructures, i a una situació política altament inestable que afecta directament, i de vegades fa inviable, la vida quotidiana dels seus habitants.

Finalment, la complexitat històrica d'aquesta regió, amb una heterogeneïtat religiosa i cultural que va fer detonar conflictes turbulents durant el segle XX, és una bona excusa per reflexionar sobre com volem que sigui, a casa nostra, la convivència amb l'Altre.

 

Diumenge, 18 de maig

PROJECCIONS

17 h The Rock Star and the Mullahs. Un documental de Ruhi Hamid. Regne Unit, 2003, 50'. VOSE.

Inspirat per l'antiga tradició sufí, l'estrella de la música pakistanesa Salman pretén transmetre l'espiritualitat de l'Islam a través de cançons pop, però els grups religiosos més conservadors del seu país veuen aquesta música com una via directa cap a la immoralitat.


Dilluns, 19 de maig

DEBAT, a les 19.30 h

Ponents:

Mohsin Hamid. Escriptor d'origen pakistanès, autor d'Humo de mariposa (Akal, 2005) i El fundamentalista reticente (Tusquets, 2008), dues novel·les vinculades estretament a la Lahore contemporània.

Mohsin Hamid centrarà la seva participació en la cultura de la joventut urbana i educada de Lahore, concretament sobre com ha viscut l'influx de les drogues als anys vuitanta, l'arribada de la televisió per satèl·lit als noranta i el creixement de la tecnologia domèstica i la música pop durant la primera dècada del segle XXI.

Rashed Rahman. És un dels periodistes més prestigiosos del Pakistan. Antic editor dels diaris The Post de Lahore i The Nation, actualment col·labora amb diversos mitjans pakistanesos i internacionals.

Rashed Rahman parlarà de la particularitat de la tradició intel•lectual i cultural de Lahore, així com de la seva importància en la història del subcontinent indi. Seguidament explorarà com la modernització i l'augment de la població durant els darrers anys han afectat el caràcter i la vida diària de la ciutat.

Moderador:

Jordi Puntí. Escriptor, autor del recull Animals tristos (Empúries, 2002).


PROJECCIONS

21.30 h ESTRENA DOCUMENTAL, AMB LA PRESÈNCIA DE JOSÉ GONZÁLEZ MORANDI, DIRECTOR, I DE JAVID MUGHAL, PRODUCTOR.

Basant. La guerra dels estels. Un documental d'Andrés Antebi, José González Morandi, Pablo González i Eva Serrats. Espanya, 2007, 60'. VOSC.

A la ciutat de Lahore es desferma la batalla política al voltant d'una de les tradicions més arrelades entre els seus habitants: fer volar estels. Falta poc per que arribi el dia del Basant i milers de persones preparen la festa, però el govern amenaça d'empresonar tot aquell que s'enfili als terrats.

23 h In Flesh and Spirit. Un documental de Maheen Zia. Pakistan, 2006, 35'. VOSC.

Al barri del mercat del diamant de Lahore, els intèrprets de dansa i música tradicionals lluiten per mantenir viu el seu art, mentre els canvis en els hàbits d'oci aboquen a la marginalitat i a la prostitució moltes de les dones que abans participaven com a cantants o ballarines en aquests espectacles.

Crèdits

Organitza
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
Col·labora
El País, Heer Productions, Editorial Tusquets