Activitat

Dimecres 11 Febrer, 19:30

LA FORTERESSE (La Fortalesa)

LA FORTERESSE (La Fortalesa) Documental realitzat per Fernand Melgar, 2008, Suïssa, 100', VOSC

Per primera vegada, una càmera travessa la porta d'un centre d'acollida per a emigrants a Suïssa. Aquest documental ens ofereix una mirada íntima a la dramàtica vida d'aquestes persones que es troben en un lloc de trànsit a l'espera que l'Estat decideixi què fer-ne.

 

• Presentació a càrrec de Fernand Melgar, director del documental
• Projecció del documental
• Debat: Centres d'Internament per Estrangers (CIEs) ¿quina funció tenen? ¿es la millor solució? amb la participació de: Fernand Melgar, Manmen Castellano (Andalucia Acoge), Isabel Martínez (SOS Racisme) i Xavier Montanyà (Periodista) com a moderador.

Dones, homes i nens; gitanos, togolesos, georgians, kosovars o colombians; tots ells aflueixen cada setmana fins a les portes de Suïssa. Fugen de la guerra, la dictadura, les persecucions o els desequilibris climàtics i econòmics. Després d'un viatge que sovint fan posant en perill la seva vida, totes aquestes persones acaben en un dels cinc centres de registre i de procediment, entre els quals hi ha el de Vallorbe. En aquest auster lloc de trànsit, sotmesos a un règim de semidetenció i a una ociositat forçada, els sol·licitants esperen que la Confederació decideixi la seva sort.

Davant seu, uns homes i unes dones, també d'orígens diversos, gestionen l'acollida dels sol·licitants i la seva estada. Són aquestes persones les que han de fer la difícil tasca d'aplicar la llei més restrictiva de tot Europa en matèria d'asil, plebiscitada el setembre de 2006, i decidir, a partir de dues declaracions, la legitimitat de les seves demandes. Entre aquest personal i els sol·licitants hi ha intercanvis de mirades, a vegades condescendents, a vegades de desconfiança, sovint interrogadores i també fugaces. El film mostra una realitat en la qual les bretxes culturals i les diferències d'estatus, amb els que prenen decisions a una banda i els sol·licitants a l'altra, són el pa de cada dia.

LA FORTALESA ens submergeix en el cor d'aquesta tria quotidiana d'éssers humans. Un antic hotel de luxe actualment envoltat de filferro espinós; l'accés al centre amb una càmera només ha estat autoritzat després d'unes llargues negociacions amb les autoritats. Una gestió inèdita, doncs, que permet mostrar sense artificis i amb un profund respecte petits trossos de destins i els difícils intercanvis que marquen la vida del centre.

Documental produït per Climage, una associació de realitzadors independents que des de 1985 porta a terme documentals compromesos amb la societat, la cultura i la història.


Fitxa tècnica
La forteresse, Suïssa, 2007, 100', 35 mm, VOSC
Direcció: Fernand Melgar

Participants:  Fernand Melgar, Manmen Castellano (Andalucia Acoge), Isabel Martínez (SOS Racisme) i Xavier Montanyà (Periodista) com a moderador.