Activitat

Dijous 29 Novembre, 19:00

La conquesta invisible:

una història social i cultural de l'espai hertzià

L'espectre radioelèctric -l'espai d'ones electromagnètiques en què circulen emissions de ràdio i TV, senyals de telefonia mòbil i GPS, xarxes de Wi-Fi...- és el sòl urbanitzable de la societat de la informació. La seva progressiva colonització i conquesta al llarg del segle xx han transformat l'articulació de les ciutats i les relacions entre els individus.

 

Tanmateix, sabem molt poques coses sobre l'espectre: qui el posseeix, de quina manera s'administra, com se'n decideixen els usos. Tot i ser un recurs pretesament escàs i preciós, la seva regulació està rarament sotmesa a processos d'escrutini públic.


A dos anys de "l'apagada analògica" -la transformació de totes les emissions de ràdio i TV en digitals-, cada vegada hi ha més veus que reclamen canvis profunds en el model de gestió de l'espectre per tal de fomentar-ne la dimensió d'espai públic i comunitari, i perquè hi puguin accedir cada vegada més agents socials, ara que tots som en major o menor grau emissors. Els activistes per "l'espectre obert" plantegen, a més, que l'escassetat de freqüències hertzianes que obliga a regular el sistema és herència d'un model tecnològic caduc que, si es replantegés, podria obrir una nova era d'"amplada de banda infinita".


Dialoguen Jonah Brucker-Cohen, artista digital conegut pels seus projectes que subverteixen les arquitectures de xarxes de comunicacions; Honor Harger, membre del col·lectiu radioqualia i experta en les lectures culturals sobre l'espectre; Armin Medosch, crític i activista per l'espectre obert, i William J. Mitchell, catedrÀtic d'arquitectura de l'mit i un dels més reconeguts experts en les connexions entre espai urbà i espai digital.


 

Participants
Ponents:
Jonah Brucker-Cohen, Honor Harger, Armin Medosch, William J. Mitchell
Moderador:
José Luis de Vicente
Coordinador:
José Luis de Vicente
Temes
Ciència Oberta, Ciberesfera
Espai CCCB
Hall
Material addicional
espectre_catal.doc (251.5 KB)

Informació pràctica

Espai CCCB

Hall

Lloc: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)
Montalegre, 5. 08001 Barcelona. Tel. +34.933.064.100. http://www.cccb.org/now/cat/

Data: Del 29 de novembre a l'1 de desembre de 2007

Horari d'obertura de l'espai:
Dijous 29 de novembre, obert de les 17 h a les 21.30 h
Divendres 30 de novembre i dissabte 1 de desembre, obert de les 11 h a les 22 h

Entrada lliure a totes les activitats
Inscripció prèvia als tallers: Tel. 933.064.135. E-mail: seducatiu@cccb.org.
El CCCB es reserva el dret de modificar la programació per motius de força major.


En el marc del projecte Anella Cultural, participen a NOW l'Institut Municipal d'Acció Cultural, Lleida; el Museu de Granollers; el Teatre Principal, Olot, i el Centre d'Art Cal Massó, Reus