Activitat

Divendres 05 Juny, 09:30

III Jornades de Periodisme de Dades i Open Data

Enguany comptarem, entre d’altres, amb Al Shaw, periodista del mitjà independent Pro Publica, un dels referents actuals del periodisme d’investigació i de dades, i la periodista científica i de dades Elisabetta Tola, directora del mitjà digital Formicablu. Juan Elosua, fellow d’Open News al diari argentí La Nación, i Marcos Vanetta, exfellow al Texas Tribune, explicaran la seva visió com a programadors treballant en mitjans pioners del periodisme de dades. També hi haurà la presentació del cas Swiss Leaks, un dels casos més recents de periodisme d’investigació, que revelà una trama gegant d’evasió d’impostos presumptament operada amb el coneixement i l’estímul del banc multinacional britànic HSBC a través de la seva filial suïssa HSBC Private Bank.

 

Programa Mirador

09.30 h // Entrada

10.00 h // Presentació de les jornades a càrrec de Karma Peiró (Open Knowledge Foundation, OKFN).

10.15 h // Conferència «Explicant històries amb Software: Noves aplicacions a ProPublica», amb Al Shaw (ProPublica).

El periodista d’investigació i dades de ProPublica, un dels referents actuals del periodisme d’investigació i de dades, explicarà el procés de treball del seu projecte «Losing Ground», en el qual, a partir de dades com imatges de satèl·lit, fotografies, àudios i mapes interactius, els lectors van descobrir que el terra d’una bona part de l’estat de Louisiana s’esvaïa sota els seus peus, i van poder fer-hi alguna cosa per aturar-ho.

11.15 h // Conferència «Datajournalism.it i altres experiments: la via italiana al periodisme de dades d’interès cívic, sense Llei de Transparència i amb pocs recursos», amb Elisabetta Tola (FormicaBlu).

La directora de FormicaBlu parlarà del periodisme de dades a Itàlia, centrant-se en el seu projecte datajournalism.it, un web lab que va llançar el 2013 com a espai d’aprenentatge i experimentació en el qual els periodistes poden publicar els seus treballs.

12.45 h // Debat: «Les dades a les redaccions». Taula rodona amb Jesús Escudero (El Confidencial), Isaac Salvatierra (Ara.cat), Joaquín Castellón (La Sexta) i Ismael Nafría (La Vanguardia). Modera: Karma Peiró

14.00 h // PAUSA PER DINAR.

16.00 h // Conferència «La investigació del Fons de l’Aigua o com humanitzar les dades», amb Jesús Escudero (El Confidencial).

17.00 h // Col·loqui: «La perspectiva del programador. Les dades a La Nación (Argentina)», amb Juan Elosua (fellow de Knight-Mozilla).

18.00 h // Cara a cara: «Periodistes de dades emprenedors», amb Idoia Sota (Acuerdo.us) i Antonio Delgado.

19.15 h // Hacks&Hackers Barcelona Data + Moritz: Presentacions breus de diferents casos de periodisme de dades locals. Cada cinc minuts, coneix els protagonistes de projectes: periodistes, programadors i dissenyadors que estan investigant i visualitzant dades. Un bon moment per al networking amb cerveses. Amb:

> OpenGov – Pedro Gracia
> VisualMaps
> Geoinquiets
> 300.000km/s – Pablo Martínez y Mar Santamaría
> Barcelona / Madrid Footprints –  Xavi Giménez
> Eixos.cat – David Nogué
> El mapa del agua en Cataluña – Aigua és vida
> Minería de perfiles políticos en Twitter: El caso del PP, PSOE y Podemos – Juan Linares (Outliers)
> Observatoris Ciutadans Municipals – Sònia Farré
> El mapa de la desigualdad – BCN en comú
> BCN Analytics
> Districte15 – Lali Sandiumenge
> Equipo ganador del Hackathon de Datos Kosmopolis

 

Programa Aula 2

16.30 h // Conferència «Finodex i l’oportunitat de negoci de les dades obertes», amb J. Manrique López, d’ASOLIF (Federació d’Empreses de Software Lliure).

17.45 h // Taula rodona: «Open Data, problemes i solucions». Diferents professionals que treballen amb Open Data:Luis Ángel Fernández Hermana, David Nogué, Florencia Kliczkowski, Enric Pons, Ignasi Labastida, Marc Garriga, Alexis Culubret, i altres.

 

Entre el 3 i el 7 de juny, l’esdeveniment continua amb tallers i una Hackaton a la Facultat de Comunicació Blanquerna i a CaixaForum. Podeu consultar el programa complet a: http://periodismodatos.okfn.es