Activitat

I+C+i // Ciutats LAB

La metàfora de la ciutat com a laboratori està fent fortuna pel component d’experimentació urbana i cultural que incorpora, estratègia que sembla que es planteja també Barcelona. Quina forma adopten aquestes noves ciutats laboratori? Quina relació tenen amb la cultura digital? Són creixements orgànics i planificat? Com pot una ciutat orquestrar de manera inclusiva per als seus ciutadans, la seva transformació cap a una ciutat laboratori? Barcelona serà una ciutat laboratori? Serà una xarxa de laboratoris o s’apostarà de nou per una gran instal•lació laboratori?


10-14 h /16-18 h // TALLER «Ciutats LAB». Con CoCreating Cultures - La Mandarina de Newton i Laura Forlano.

En aquest taller es treballaran propostes per articular el concepte de ciutat laboratori. Seguirem un procés col·laboratiu de disseny que pot ser la base per a un desenvolupament posterior de més calat.


19-21 h // DEBAT «Ciutadania i acció a la ciutat laboratori». Hi participen: Laura Forlano (Ilinois Insitute of Design, Chicago), Inés Garriga (Direcció Creativitat i Innovació de l’ICUB) i Antoni Nicolau (director de l’IAAC). Modera: Ramon Sangüesa (UPC i CoCreating Cultures).

Debat sobre el paper de l’acció ciutadana a la ciutat laboratori. Si la ciutat es converteix en un laboratori: Sobre què investigarà i innovarà? Qui ho farà? I qui ho decidirà?

 

DOCUMENTACIÓ RELACIONADA:

• Townsend, A. A Planet of Civic Laboratories: The Future of Cities, Information and Inclusion. Institute for the Future-Rockefeller Foundation.

• M. Foth, Laura Forlano, Christien Satchell i Martin Gibbs (Eds.) From Social Butterfly to Engaged Citizen: Urban Informatics, Social Media, Ubiquitous Computing, and Mobile Technology to Support Citizen Engagement. Massachusetts Institute of Technology, 2011.

• Sobre el canvi de la forma «laboratori» i el seu potencial democratitzador: article de Ramon Sangüesa (en anglès http://co-creating-cultures.com/eng/wp-content/uploads/ENGSanguesaLabDemocratizadors_LAST.pdf i en català: http://co-creating-cultures.com/cat/wp-content/uploads/PAGESSanguesaLabDemocratizadors_LAST.pdf).

• Sobre el futur dels medialabs: http://www.baltanlaboratories.org/?p=2194.

• Sobre les formes de participació i explotació de la tecnocultura: From Mobile Playgrounds to Sweatshop City. Situated Technologies Pamphlet 7: Fall 2010. http://www.situatedtechnologies.net/files/ST7-MobilePlaygrounds_SweatshopCity.pdf.

 

Crèdits

Organitza
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
Altres crèdits:

Amb la col·laboració de: CoCreating Cultures