Activitat

18.30 h

Històries de vida, amor i mort

Programa audiovisual

Els tres documentals que formen aquest programa tenen en comú la reflexió dels seus autors per les circumstàncies de vida, per aquelles situacions que marcaran el nostre futur, per tot el que pot donar sentit a la vida i a la mort que, en definitiva, també forma part del cicle vital.

Programa

20 i 28 desembre - Welcome to the World. Born poor, die poor (Benvingut al mon. Néixer pobre, morir pobre), Brian Hill, 58’,VOSC. [ESTRENA]

22 desembre i 3 gener - Constantin y Elena, Andrei Dascalescu, 2008, Romania/Espanya, (100’), VOSE. [Premi Fisrt Appearance del Festival de Cinema Documental de Ámsterdam IDFA 2009]

27 desembre i 4 gener - Saving 10.000: Winning a War on Suicide in Japan (Salvant 10.000. Guanyar una guerra contra el suïcidi a Japó), Rene Duignan, 52’, VOSE, [ESTRENA]

 

Sinopsis

Welcome to the World. Born poor, die poor. Aquest documental produït pel el col·lectiu Why poverty?, www.whypoverty.net, ens recorda que el lloc i les condicions de naixement determinaran la nostra vida. Cada any neixen 130 milions de bebès. L'esperança de vida infantil és una loteria depenent del lloc de naixement. Per mitjà d'històries de mares i bebès de tot el món, Benvingut al Món narra de quina manera la pobresa afecta al naixement i a la resta de la vida.
A Europa, sis bebès de cada 1000 moriran abans del seu primer aniversari. A Àfrica, la xifra és de 82. A Amèrica, 1 de cada 3 nens patirà obesitat; a Cambodja, hi ha més probabilitats que un nen sofreixi desnutrició que vagi a escola. A Sierra Leone, una de cada vuit mares mor en donar a llum. Segons l'Organització Mundial de la Salut, el 99% de les dones que moren durant l'embaràs i el part viuen en països en vies de desenvolupament.

Constantin y Elena. El jove cineasta romanès Andrei Dascalescu fa una pel·lícula molt personal i honesta, emocionant i  captivadora sobre una història d'amor sense edat d'un matrimoni que porta més de mig segle junt, vivint en un poble del Nord-oest de Romania. El documental comença per presentar les activitats del dia a dia per arribar a significats molt més profunds i per acabar retratant un univers ple de saviesa ancestral que molta gent donava ja per desaparegut.

A Saving 10.000: Winning a War on Suicide in Japan. Amb el tema de les diferències culturals en el concepte de la mort tanquem aquest cicle de vida. Japó té un índex de suïcidis de 80 persones per dia. Per a la majoria dels japonesos, el suïcidi no comporta cap estigma social. Molts veuen la mort com un passatge a una altra existència no terrenal. Rene Duignan, cineasta irlandès resident al Japó, es qüestiona els motius d’aquests suïcidis massius i interroga a més de 40 persones per saber les causes i veure si hi han solucions viables. El documental ha tingut nombroses projeccions al Japó i s’ha projectat fins i tot en el Parlament Japonès.