Activitat

Dilluns 22 Octubre, 19:30

Alimentar el món

Seguretat i sostenibilitat en la producció global d’aliments

La producció d’aliments s’ha convertit en les darrers dècades en un complex sistema de processos industrials a causa de la necessitat d’abastir una població cada vegada més gran i també davant de les perspectives de negoci que ofereixen els nous mercats globalitzats. La conseqüència és que la distància entre productor i consumidor s’ha anat multiplicant i, per tant, cada dia sabem menys sobre els productes amb què ens alimentem. La falsa abundància d’un mercat que ofereix productes d’arreu del món tot l’any amaga processos que sovint generen dubtes per l’ús de substàncies químiques que n’asseguren la conservació, el sabor o l’aspecte. La capacitat de coneixement i de decisió del consumidor disminueix davant l’allau d’informacions contradictòries i la dificultat d’entendre l’alt nivell de tecnificació del món de l’alimentació. A la vegada, molts aspectes de la producció industrial d’aliments posen en risc el medi ambient i la biodiversitat agrícola i contribueixen a generar profundes desigualtats socials. Al final, sempre torna la mateixa pregunta: com ens hem d’alimentar? Quina seguretat ofereixen els productes que podem comprar cada dia? Les biotecnologies poden contribuir a un sistema alimentari més saludable i també socialment més just?

Amb l’objectiu de contribuir al debat sobre el nostre model alimentari, el CCCB i B•Debate proposen una aproximació a les formes de producció dels aliments que consumim i al seu impacte sobre la salut i sobre el medi ambient.

 

Dilluns 22 d’octubre, a les 19:30 h

«Sabem què mengem? Reptes de la seguretat alimentària i l’alimentació saludable»

Andreu Palou, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de les Illes Balears

Moderador: Pere Puigdomènech, professor d’investigació del CSIC i director del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CSIC-IRTA-UAB-UB)

 

Dilluns 29 d’octubre, a les 19:30 h

«Biodiversitat agrícola: oportunitats per a un desenvolupament sostenible»

Stefano Padulosi, investigador de Biodiversity International, agència membre del consorci Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR)

Moderador: Enric I. Canela, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de Barcelona

 

Dilluns 5 de novembre, a les 19:30 h

«El paper de les biotecnologies en un nou model alimentari»

Wilhem Gruissem, catedràtic de Biotecnologia de Plantes, Swiss Federal Institute of Technology (Zuric)

Moderador: Pere Arús, director científic de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries

 

Dijous 8 de novembre, a les 19:30 h

«La modernitat alimentària: entre la sobreabundància i la inseguretat»

Jesús Contreras, catedràtic d’Antropologia Social de la Universitat de Barcelona i director de l’Observatori de l’Alimentació

Moderador: Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia