Activitat

Divendres 13 de gener, a les 19:30 h. Dissabte 14 de gener, a les 19:00 h.

EXIT, el dret a morir

Documental realitzat per Fernand Melgar

Tenim dret a escollir lliurement el moment de posar fi a la pròpia vida? Fernand Melgar ens mostra la intimitat d'una mort assistida, sense manierismes ni cops d'efecte. La càmera es manté present discretament per permetre que els personatges i les situacions es manifestin per ells mateixos.Aquest documental ha estat produït per Climage , una associació de realitzadors independents que, des del 1985, produeix documentals compromesos amb la societat, la cultura i la història.

No sabem ni el dia ni l'hora. Quan apareix una malaltia, amb els dolors, el deteriorament, ens trobem cara a cara amb la mort. El que queda per viure sembla terrible i angoixant. Com estalviar-se una dolorosa agonia i estalviar-la també als familiars?

Suïssa és l'únic país del món on hi ha associacions com EXIT, que, d'acord amb la llei, ofereixen assistència al suïcidi a les persones que es troben al final de la vida. Des de fa més de vint anys, els voluntaris de l'associació acompanyen els malalts i els discapacitats cap a una sortida que consideren més digna.

En aquest documental, els acompanyants i els acompanyats aborden la mort de cara. No com un tabú ni com una fi inacceptable, sinó com un alliberament. En una societat que tendeix a controlar-ho tot, ens plantegen aquesta pregunta de caire íntim: escollir la pròpia mort no és la nostra última llibertat?

El doctor Sobel destaca el fet que les raons per oposar-se a l'assistència al suïcidi són sobretot de tipus religiós. «No fa gaire, es considerava que el dolor era redemptor, que ens permetia comprar-nos l'entrada al paradís. Com més patíssim aquí baix, millor estaríem allà dalt...

»Si haguéssim seguit aquesta lògica, no existirien ni els analgèsics ni les cures pal·liatives. Malgrat tot, entre les persones que sol·liciten la nostra assistència hi ha creients i se'n van amb l'ànima en pau. D'altra banda, no és excepcional la presència d'un capellà en l'autoalliberament.»


Programa:

Divendres 13 de gener

Presentació a càrrec de Fernand Melgar

Projecció d'EXIT, El dret a morirde Fernand Melgar, 2005, Suïssa, 78', VOSE

Debat amb Fernand Melgar, Dr. Jerôme Sobel (president d'Exit) i Jesús Barquín (professor titular de Dret Penal. Universitat de Granada i coautor del llibre Eutanasia y suicidio, Cuestiones dogmáticas y de política criminal)

Dissabte 14 de gener

Projecció d' EXIT, El dret a morir de Fernand Melgar, 2005, Suïssa, 78', VOS

Crèdits

Organitza
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
Produeix
Climage