Activitat

Aquest mes, Oriol Sánchez

Pantalla CCCB presenta alguns dels vídeos d’Oriol Sánchez (Barcelona, 1977). Tots ells es troben en els límits de la representació i de la narració, tant els primers –en els quals treballa el fotograma com a unitat mínima, pintant sobre pel·lícula o animant formes– com els últims –que parteixen de l'apropiació d'imatges.

 

Paral·lela a aquest treball materialista de la imatge, s’hi troba també la preocupació que té per l'esquematització i l’abstracció: els personatges, si n'hi ha, més enllà de la psicologia, són tractats com a figures o icones, els seus gestos, mirades o expressions s'imbriquen amb els ritmes de la imatge i poblen una espècie de paisatge interior.Alguns dels treballs han estat projectats a l’IVAC, CGAI, Xcèntric, Festival Internacional de Cine de las Palmas, canal de televisió Calle 13 i retrospectives, com Barcelona Visual Sound o In Extremis. Ha rebut menció especial del jurat del Premi Román Gubern de Cinema Assaig (2007) i en el festival Alacant Vídeo (1999).

Projeccions FRAGMENTOS PRIMERA IMPRESIÓN EN S8 (1999), 12 min. És un diari de viatge que recorre la topografia del paisatge, tant de la naturalesa com dels detalls gràfics i arquitectònics urbans: rètols comercials, números de portals, rajoles, estàtues, pictogrames, arabescos, emblemes, al·legories… SKETCHBOOK nº1 (2001), 5 min. Currículum visual (1998-2001) d'imatges elaborades amb diferents mitjans i tècniques: animació, pixilació, pintura directa sobre pel·lícula...ESTUDIO EN ROJO (2001), 1 min. És un experiment a través de l'escriptura monocromàtica i audible. COPY SCREAM (2005), 3 min. Crit repetit fins a la desintegració pel moviment de les superfícies: textura, full, impressió, làmina o pantalla. OPUS INCERTUM (2002), 3 min. Fragments de pel·lícules, anuncis publicitaris, vídeos educatius o científics i de treballs anteriors de l'autor construeixen una narració d'acord amb el procés paranoic i crític, materialitzant en imatges associacions delirants. Una espècie d'homenatge a la irracionalitat concreta de Dalí.DE LA HOSPITALIDAD, DERECHOS DE AUTOR (2006), 15 min. Trilogia composta pels curtmetratges Tres tiempos (6 min), ¿Dónde está el espíritu? (4 min 30 s) i Mi Quijote (5 min), construïda gairebé en la seva totalitat amb seqüències de films d'Erice, Kiarostami, Welles i Rossellini. Reflexiona sobre l'experiència de l'espectador cinematogràfic i és, alhora, un treball d'un autor/espectador, en ser un muntatge de pel·lícules alienes.PROFANACIONES (2008), 22 min. (work in progress) Desconstrucció de seqüències de diversos films de Marey, Kulechov, Kirsanov, Romero, Halperin…, on els elements narratius es troben dispersos. Són històries miniatura, extremes, difuses i irregulars, que formen un tríptic al voltant de la por, la manca de sentit i l'aniquilació. Treball visual elaborat a partir de la composició musical Campanes de llum, de Joan Riera Robusté.