Activitat

Veure programa

A les portes d’Europa

Turquia, Ucraïna, Geòrgia, els estats dels Balcans occidentals o el Marroc es troben a les portes de la Unió Europea. La seva voluntat d'integració topa, però, amb diferents obstacles de naturalesa política, econòmica, cultural o fins i tot amb certs prejudicis dels països membres. Aquest procés s'articula de manera diferent en cada estat, però amb un denominador comú: la voluntat d'adhesió i les esperances i expectatives que aquest fet crea en la ciutadania.

 

En el marc de la col·laboració amb l'Institut del Diàleg i la Comunicació de Tirana i l'Institut Albanès dels Mitjans de Comunicació, el CCCB pretén aprofundir en el debat sobre Europa analitzant la problemàtica específica de cada un d'aquests països reflexionant alhora sobre els límits d'Europa i l'"europeïtat" mateixa.


 


Dimecres, 18 de febrer

19.30 h.


Benvinguda i introducció a càrrec de Piro Misha, director de l'Institut del Diàleg i la Comunicació de Tirana, Josep Ramoneda, director del CCCB i Bashkim Shehu, escriptor d'origen albanès.Conferència inaugural a càrrec de Mikhaïl Saakaixvili, president de Geòrgia.Dijous, 19 de febrer


17.30 h
ELS BALCANS OCCIDENTALS


Hi participen:
Dubravka Stojanovic, historiadora sèrbia, professora d'Història Contemporània a la Universitat de Belgrad.
Remzi Lani, analista polític albanès, director de l'Institut Albanès dels Mitjans de Comunicació.
Carlos Taibo, professor de Ciències Polítiques a la Universidad Autonóma de Madrid, autor, entre d'altres, del llibre Las transiciones en la Europa central y oriental (Catarata, Madrid, 1998) i La desintegración de Yugoslavia (Catarata, Madrid, 2000).


19 h
UCRAÏNA I GEÒRGIA


Hi participen:
Kataryna Wolczuk, professora de Ciències Polítiques i directora adjunta del Centre d'Estudis de Rússia i Europa de l'Est a la Universitat de Birmingham.
Gia Tarkhan-Mouravi, periodista de Geòrgia, co-director de l'Institut d'Estudis Polítics a Tbilisi.
Carmen Claudín, directora adjunta de la Fundació CIDOB, exdirectora del programa de l'antiga Unió Soviètica i de l'Europa Central i Oriental.Divendres, 20 de febrer


17.30 h
TURQUIA


Hi participen:
Cengiz Çandar, periodista i analista polític turc, conseller de l'expresident Turgut Ozal (1989-1993).
Gerald Knaus, analista polític d'Àustria, president de l'European Stability Initiative, un institut independent, multinacional i multidisciplinari dedicat a l'anàlisi del sud-est d'Europa.
Carmen Rodríguez, investigadora dels Estudis Turcs Contemporanis a la Universidad Autónoma de Madrid, autora del llibre Turquía. La apuesta por Europa (Madrid, Catarata, 2007).


19 h
EL MARROC


Hi participen:
Paul Scheffer, periodista i professor de Sociologia Urbana a la Universitat d'Amsterdam.
Nouzha Guessous Idrissi, fundadora de l'Organització Marroquí de Drets Humans, biòloga mèdica, expresidenta del Comitè Internacional de la Bioètica (UNESCO).
Bernabé López, professor d'Història Contemporània de l'Islam a la Universidad Autónoma de Madrid, autor dels llibres Marruecos y España. Una historia contra toda lógica (RD Editores-Historia, Sevilla, 2007) i Marruecos en trance. Nuevo rey, nuevo siglo, ¿nuevo régimen? (Biblioteca Nueva-Política Exterior, Madrid 2000)


 

Crèdits

Organitza
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
Col·labora
Albanian Media Institute, Institute of Dialogue & Communication of Albania