Activitat

Seminari: 11, 12, 13 de desembre a les 19.30 h.
Projeccions: 13 i 15 de desembre a les 21.30 h; dijous 14 a les 21.30 h i a les 22.30 h.

El llegat de Hannah Arendt

L'obra de la filòsofa alemanya Hannah Arendt ha adquirit una gran importància en el debat de les idees actual. Probablement de l'obra d'Hannah Arendt es pot dir aquella frase de René Char que a ella li agradava tant de citar: "A la nostra herència no la precedeix cap testament". A l'autora li escau el tòpic elogi segons el qual la seva figura no para de créixer i va agafant -conforme passa el temps i se succeeixen els lectors- una major importància en el debat de les idees. Però, encara que així sigui, es mantindria com un assumpte obert la qüestió del signe global de la seva proposta, la del valor que cal atribuir al conjunt de les seves aportacions, la del sentit, en definitiva, de tot el que va pensar.

El present seminari pretén aprofundir en la necessària tasca interpretativa del llegat arendtià, destacant aquells àmbits en els quals les seves propostes han obtingut un major ressò, és a dir, aquells que han propiciat debats i discussions molt pertinents per a la clarificació de l'època en què ens ha tocat viure. Les conferències aniran acompanyades de projeccions que il·lustren la pervivència de les idees d'Hannah Arendt en el pensament contemporani.

 

Dilluns 11 de desembre



19:30h El llegat d'Hannah Arendt



Presentació del cicle a càrrec de
Josep Ramoneda, director del CCCB



Ponent:
Manuel Cruz, catedràtic de Filosofia Contemporània de la Universitat de Barcelona





Dimarts 12 de desembre



19:30h El republicanisme i el sentit de la política



Ponents:
Helena Béjar, professora de Sociologia de la Universidad Complutense de Madrid
Giacomo Marramao, professor de Filosofia Política de la Università di Roma Tre
Fernando Vallespín, director del Centro de Investigaciones Sociológicas, Madrid



Moderador:
Xavier Antich, professor de Estètica i Filosofia de la Universitat de Girona





Dimecres 13 de desembre



19:30h Les figures del mal en el món contemporani



Ponents:
Enzo Traverso, professor de Ciència Política de la Université de Picardie - Jules Verne, Amiens
Fina Birulés, professora de Filosofia de la Universitat de Barcelona
Cristina Sánchez, professora de Filosofia del Dret de la Universidad Autónoma de Madrid





PROJECCIONS:



Dimecres 13 de desembre



21:30h.
Zur Person: Porträts in Frage und Antwort Günter Gaus im Gespräch mit Hannah Arendt Günter Gaus entrevista a Hannah Arendt, 1964, 72', VOSE
En poc més d'una hora, la filòsofa alemanya parla dels temes que més l'han marcada al llarg de la seva trajectòria biogràfica i intel·lectual: els anys de formació, l'arribada al poder del nazisme, el vincle amb el judaisme, l'exili als Estat Units, la relació amb Europa i Alemanya i el seguiment del procés judicial a Jerusalem d'Adolf Eichmann.
Dijous 14 de desembre



21:30h.
Un certain regard: Hannah Arendt et Roger Errera, Jean-Claude Lubtchansky, 1974, 50', VOSE
En aquesta entrevista, Hannah Arendt explica les particularitats de la democràcia nord-americana, posant èmfasi en la Constitució, element fonamental d'aquesta societat. La filòsofa compara Europa i els Estats Units, especialment en l'àmbit de la política internacional del moment, i dicta una lliçó d'història penetrant i plena d'erudició.



22:30h.
Hannah Arendt, la jeune fille étrangère, Egal Errera, 1997, 51', VOSE
Hannah Arendt ha format part de tots els grans combats del segle XX i ha sabut conjugar, amb les mateixes ganes, el pensament i l'acció. Aquest documental realitza el seu retrat a partir de la seva correspondència amb Martin Heidegger i Karl Jaspers.





Divendres 15 de desembre de 2006



21:30h
Un spécialiste: portrait d'un criminel moderne, Rony Brauman i Eyal Sivan, 1999, 123' VOSE
Inspirant-se en una reflexió d'Hannah Arendt, Rony Brauman i Eyal Sivan presenten al tinent general de les SS Adolf Eichmann filmat al llarg del seu procés l'any 1961 i intenten contestar a la pregunta: quin és el rostre del mal? Més que un documental sobre "la solució final", aquest drama en imatges ens presenta el retrat d'un individu monstruosament ordinari i dóna una impressionant lliçó de moral i d'història.

 

Participants
Director:
Manuel Cruz
Participants al seminari: Manuel Cruz, Josep Ramoneda, Helena Béjar, Giacomo Marramao, Fernando Vallespín, Xavier Antich, Enzo Traverso, Fina Birulés i Cristina Sánchez.
Temes
El present continu, L'espectre electromagnètic, Ciència Oberta, Partícula Psi, Art Ara, Factor Eco, Cultura Emergent, Ciberesfera, Nou Activisme