Activitat

Dijous 11 Juny, 19:00

Dubai

La fi de la quimera

El CCCB continua la sèrie de debats sobre ciutats del Pròxim Orient amb una sessió dedicada a Dubai que analitzarà la complexitat d'una societat a cavall entre l'ortodòxia musulmana i l'estil de vida occidental, així com els contrastos que existeixen entre la seva imatge de luxe i excés i les condicions de vida dels treballadors que la fan possible.  

 

Durant els últims anys, Dubai s'ha convertit en una de les icones del segle xxi, gràcies a un espectacular desenvolupament arquitectònic, als seus centres comercials de luxe i a una sèrie d'equipaments turístics molt ambiciosos, com hotels exòtics o illes i pistes d'esquí artificials. L'èxit d'aquesta empresa es deu en part a l'ambició del seu governant, el xeic Muhammad, que ha sabut col·locar el seu país al cim del món de les finances i el turisme, ha atret inversors d'arreu del món i ha convertit la ciutat en una icona del capitalisme i la modernitat arquitectònica al bell mig del golf Pèrsic.

Tanmateix, alhora que la crisi global s'ha fet notar a través de la reducció de les inversions i dels ingressos, les visions crítiques del «miracle de Dubai» han anat guanyant força. Així, s'han aixecat les veus contra el maltractament dels treballadors immigrants i el secretisme de les seves institucions financeres, i han aparegut també acusacions de tolerància als diners provinents de la droga i el crim internacional.

 

Fred Halliday, director de la sèrie de debats sobre ciutats del Pròxim Orient

 

PROJECCIÓ: Slumdogs and Millionaires (Regne Unit, 2009, fragment de 15', VOSC)

Aquest documental de la BBC mostra les pèssimes condicions de vida i de treball dels operaris de la construcció immigrants que fan possible el desenvolupament arquitectònic de Dubai.


DEBAT: «Dubai: un somni embargat?»

Amb la participació de:

Christopher Davidson
. Professor a l'Escola de Govern i Relacions Internacionals de la Universitat de Durham (Regne Unit), expert en els països del golf Pèrsic i autor de Dubai. The Vulnerability of Success (Columbia University Press, 2008).

Fred Halliday. Professor de recerca ICREA a l'IBEI i autor de 100 mitos sobre Oriente Próximo (Global Rhythm, 2007).