Activitat

Dilluns 14 Gener, 19:30

Debat de Barcelona 2013 - En comú

Cicle de conferències

Les sacsejades de la crisi han deixat al descobert un vast territori, oblidat i negligit, que en aquests moments de despossessió i pèrdua té una qualitat meravellosa: pertany a tothom. És l’immens domini del que és comú, compartit, que sense ser de ningú és patrimoni i responsabilitat de tots i cadascú de nosaltres. La voracitat de la societat de mercat ens ha fet oblidar sovint que la confiança en l’altre i la col·laboració són el veritable fonament de la vida col·lectiva, i que al darrere de cada impuls individual hi ha la imparable energia de tota la comunitat. La natura, els somnis, l’educació, els ideals democràtics, les ciutats, la música... formen part del patrimoni, material i immaterial, de tothom. Cal defensar amb força aquells espais que no es regeixen per la mesura del valor de mercat, sinó per la noció del que és útil per a tota comunitat, i que promouen una nova cultura de la solidaritat i la capacitat col·lectiva per preservar, crear i gestionar els béns comuns.

 
Dilluns 14 de gener, a les 19.30 h

«EUROPA»
Ulric
h Beck, catedràtic emèrit de Sociologia de la Universitat Ludwig Maximilian de Munic i catedràtic de Sociologia a la London School of Economics, autor d’Una Europa alemana (2012). Presenta: Jordi Vaquer, director de l’Open Society Initiative for Europe.

Dilluns 21 de gener, a les 19.30 h

«ELS DRETS HUMANS»
Lydia Cacho, periodista i escriptora, activista en favor dels drets humans. Presenta: Sílvia Heras, periodista de TV3.

 Dilluns 28 de gener, a les 19.30 h     

«EL SABER»
Peter Burke, catedràtic emèrit d’Història cultural de la Universitat de Cambridge. Presenta: Josep Maria Muñoz, historiador i director de L’Avenç.

Dilluns 4 de febrer, a les 19.30 h         

«LA MÚSICA»
Ramón Andrés, poeta, assagista i estudiós de la música. Presenta: Ferran Sáez, filòsof i professor a la Universitat Ramon Llull.  

Dilluns 11 de febrer, a les 19.30 h   

«LA CIUTAT»
Diàleg entre Xavier Antich, filòsof, professor d’Història de les idees estètiques de la Universitat de Girona, i Joan Margarit, poeta i arquitecte. Presenta: Joan Nogué, catedràtic de Geografia humana de la Universitat de Girona i director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.

Dilluns 18 de febrer,  a les 19.30 h   CANVI DE PROGRAMA*

«EL COMPROMÍS»
Marina Garcés, professora de Filosofia de la Universitat de Saragossa i autora del llibre Un mundo común (Edicions Bellaterra, 2013). Presenta: Judit Carrera, cap del Centre de Documentació i Debat del CCCB.

* La filòsofa Michela Marzano ha decidit concórrer com a candidata del Partito Democratico a les eleccions al Parlament italià previstes pels propers 24 i 25 de febrer. Per aquest motiu, no podrà impartir la conferència sobre "La confiança" anunciada al programa del cicle "En comú". L'equip del CCCB li ha fet una vídeo entrevista que serà emesa el mateix 18 de febrer, abans de la conferència de Marina Garcés sobre "El compromís".

Dilluns 25 de febrer, a les 19.30 h   POSPOSADA: dimecres, 6 de març

Dilluns 4 de març, a les 19.30 h   

«LA LLIBERTAT»
Josep Ramoneda, filòsof, escriptor i periodista. Presenta: Jaume Casals, catedràtic de Filosofia de la Universitat Pompeu Fabra.

Dimecres, 6 de març, a les 19.30 h

«L'AGRARIETAT»
Perejaume, artista. Presenta: Jacint Torrents, antropòleg, estudiós del món rural, professor de la Universitat de Vic.

Dilluns 11 de març, a les 19.30 h   

«L'EDUCACIÓ»
Zygmunt Bauman, catedràtic emèrit de Sociologia de les universitats de Leeds i Varsòvia, i Premi Príncep d’Astúries de Comunicació i Humanitats. Presenta: Jaume Cela, mestre i escriptor.

Crèdits

Organitza
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
Col·labora
Editorial Paidós, Goethe-Institut Barcelona, Institut Français de Barcelona, British Council, Instituto Polaco de Cultura, Consolat General de la República de Polònia a Barcelona, Fundació Jaume Bofill
Altres crèdits:

En l'organització d'aquest cicle també hem comptat amb la complicitat d'Acantilado, Akal, Alianza, Anthropos, Cátedra, Debate, Edicions 62, Edicions Bellaterra, Ediciones Originales, Ediciones Polígrafa, Ediciones Sequitur, Editorial Crítica, Editorial Diálogo, Editorial Proteus, Espai en Blanc, Fondo de Cultura Económica, Galaxia Gutenberg, Gedisa, Icaria Editorial, labutxaca, Lumen, Ma Non Troppo, Península, Proa, RBA Libros, Sd. Edicions, Siglo XXI, Tusquets Editores i Viena Edicions.