Activitat

Dilluns 21 Gener, 19:30

Debat de Barcelona 2008 - La condició humana

Cicle de conferčncies

Amb «La condició humana», el CCCB i la Fundació Collserola volen fomentar un debat sobre com l'individu pot realitzar satisfactòriament la seva llibertat en el món contemporani, seguint la reflexió iniciada amb els cicles «Passions» (2005), «Vida» (2006) i «Sentits» (2007). Aquest és un debat sobre algunes de les especificitats humanes de l'ésser humà.

 

Al llarg de les darreres dècades, han entrat en crisi els referents religiosos, ideològics, familiars i laborals que tradicionalment havien sustentat la vida humana. Aquestes transformacions, que inicialment es presentaven com una oportunitat perquè l'individu fos més lliure, han obert noves incògnites i, paradoxalment, han generat més incerteses respecte al futur. Al mateix temps, noves investigacions científiques posen en qüestió els discursos que donaven per descomptades la diferència i superioritat dels humans en relació amb la resta d'éssers vius. La permanència de la violència i la vulneració constant dels drets humans incentiven una visió de la nostra societat que s'allunya de l'ideal humanista. A l'inici del segle XXI, ens trobem, més que mai, amb la necessitat de repensar els trets que ens defineixen com a persones.

21 de gener «La violència»
Michela Marzano, investigadora del Centre national de la recherche scientifique i autora de La mort spectacle (Gallimard, 2007).


28 de gener «El sentit de l'espera»
Enrique Vila-Matas, escriptor. La seva darrera obra és Exploradores del abismo (Anagrama, 2007).


4 de febrer «El sentit de la vida»

Terry Eagleton, professor de Teoria Cultural a la Universitat de Manchester i autor de The Meaning of Life (Oxford University Press, 2007).


11 de febrer «La creació»

Chantal Maillard, poetessa, guardonada amb el Premio Nacional de Poesía 2004 per l'obra Matar a Platón (Tusquets, 2004).


18 de febrer «La vulnerabilitat i la supervivència»
Judith Butler, professora de Retòrica i Literatura Comparada a la Universitat de Califòrnia, Berkeley, i autora de Precarious Life (Verso, 2004).


25 de febrer «La bogeria i la raó»
Remo Bodei, professor de Filosofia a la Universitat de Califòrnia, Los Angeles, i a la Universitat de Pisa, i autor de Las lógicas del delirio (Cátedra, 2002).


3 de març «L'amistat»
Jordi Llovet, catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada de la Universitat de Barcelona i director de l'Àrea de Literatura de l'Institut d'Humanitats de Barcelona.


10 de març «La paraula»
Ivan Klíma, escriptor i autor de Amor y basura (Acantilado, 2007; versió catalana a Edicions 62, 2002).