Activitat
- Inici
- Activitat
Debat de Barcelona 2006 - Vida
Cicle de conferčnciesPrenent com a punt de partida les darreres descobertes en els àmbits de la genètica i la biologia, el cicle d'enguany del Debat de Barcelona proposa una reflexió sobre la transformació del mateix concepte de vida humana, no sols des del punt de vista científic, sinó també ètic, filosòfic i polític.Amb aquest cicle, el CCCB i la Fundació Collserola continuen la seva aproximació multidisciplinar a l'essència de la naturalesa humana i el paper de l'individu en el món contemporani iniciada el 2005 amb el cicle "Passions".
El progrés tecnològic i els darrers descobriments en genètica i biologia han ampliat les fronteres del nostre coneixement i també la nostra capacitat de control sobre la vida, sense que això sembli disminuir la incertesa i la vulnerabilitat de la condició humana. A la vegada, els arguments tradicionals sobre la pretesa diferència i excepció de la nostra espècie són cada vegada més qüestionats des de diferents àmbits científics. Els límits entre què és i què no és humà es difuminen. Mentre els debats sobre el futur de la humanitat plantegen totes aquestes noves incògnites, la realitat quotidiana ens mostra la proliferació de situacions en què l'ésser humà queda reduït a pura supervivència. Al final, el que es troba en profunda transformació és la pròpia noció de vida humana.
20 de febrer «Complexitat versus incertesa: o la qüestió de perseverar quan la incertesa augmenta»
Jorge Wagensberg, professor de Teoria dels Processos Irreversibles de la facultat de Física de la Universitat de Barcelona i director de l'Àrea de Ciència i Medi Ambient de la Fundació La Caixa.
27 de febrer «Humans: primats tecnològics»
Eudald Carbonell, director de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social.
6 de març «Una vida de segona mà: realitat i irrealitat en el món contemporani»
Daniel Innerarity, professor de Filosofia de la Universitat de Saragossa.
13 de març «Què és la vida?»
Lynn Margulis, Distinguished University Professor, departament de Geociències, University of Massachusetts.
20 de març «Humanitarisme: una política de la vida?»
Rony Brauman, fundador i president de Metges sense Fronteres (1982-1994), professor associat a l'Institut d'Études Politiques (París).
27 de març «Cossos i màquines: la intel·ligència artificial»
Rodney A. Brooks, director del Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory i Panasonic Professor of Robotics, Massachusetts Institute of Technology.
3 d'abril «La bona vida»
Pascal Bruckner, escriptor, autor de La euforia perpetua (Tusquets, 2000).
24 d'abril «Artesans de la bellesa de la pròpia vida»
Ángel Gabilondo, rector de la Universidad Autónoma de Madrid i catedràtic de Metafísica.
- Participants
- Temes
- El present continu, L'espectre electromagnčtic, Cičncia Oberta, Partícula Psi, Art Ara, Factor Eco, Cultura Emergent, Ciberesfera, Nou Activisme
- Material addicional
- Programa (670.8 KB)
Crèdits
- Organitza
- Centre de Cultura Contemporŕnia de Barcelona, Fundació Collserola
- Col·labora
- El País