Activitat

Culturnautes

El casal d’estiu del CCCB

QUÈ ÉS CULTURNAUTES?

Un viatge per la galàxia de la cultura contemporània!

Els exploradors es reuniran en diferents equips per grups d’edat: de 6 a 12 anys i de 13 a 16 anys.

El Casal treballa les línies desenvolupades en les exposicions i els programes del CCCB al llarg del 2014 a través de tallers en combinació amb altres activitats lúdiques que tindran lloc a diferents espais del CCCB. Volem oferir un laboratori de creació amb una gran dosi d’experimentació i nous formats. Cultura amb gran dosi de tecnologia que ens ajuda a comprendre el nostre present.

 

COM ES FARÀ?

Culturnautes es composa de cinc setmanes, cinc propostes amb un centre d’interès independent però complementari amb la resta. Tots ells són una proposta conjunta del CCCB amb els col·lectius A Home in Progress Film, vinculats al món de l’animació, i La Mandarina de Newton, que desenvolupen projectes de divulgació científica. Les inscripcions es fan per setmanes.

 

CALENDARI DEL CASAL

1a setmana: del 30 de juny al 4 de juliol de 2014

Nosaltres al ciberespai.  Vivim en una societat altament tecnificada i hiperconnectada. Nosaltres mateixos som una important font de dades, ja sigui de forma voluntària o involuntària. Però, què és una dada? Nosaltres “tenim” dades? Evidentment sí! Des de les més numèriques, com per exemple, la nostra alçada, el nostre pes, la nostra temperatura, etc. fins a les més qualitatives, com ara, el nostres gustos, les nostres percepcions, etc. A través d’aparells de mesura (termòmetres, sensors infrarojos, metres, bàscules, etc) farem un mapa de nosaltres mateixos amb aquestes dades. En aquest cas seran dades numèriques o quantitatives. Amb l’ajuda de plomes i d’un treball per parelles, farem un mapa de sensibilitats corporals. En aquest cas seran dades qualitatives. En aquesta setmana simularem de forma física, és a dir, sense l’ordinador i mitjançant uns jocs, com algunes xarxes socials ens veuen. A partir d’unes determinades dades que facilitaran els propis nens i joves del casal, extraurem una certa informació i aportarem un determinat coneixement.

 

2a setmana: del 7 a l’11 de juliol de 2014

Gabinet de curiositats animades. Havies imaginat la teva joguina o objecte preferit animat en una història fantàstica? Quina seria la seva personalitat, el seu moviment, el seu so? La suggestió i la màgia ens ajudaran a fer néixer tot allò que no és visible en els objectes. Aquesta setmana farem animació, la tècnica cinematogràfica que tot ho fa possible, crearem una pel·lícula col·lectiva inspirada en els antics gabinets curiositats, en aquest cas amb els objectes que us posem a l’abast i els propis dels infants i joves que participin en el casal. I acabarem organitzant i sent protagonistes d’una autèntica gal·la amb l’estrena de clips animats! A qui voldreu convidar?

 

3a setmana: del 14 al 18 de juliol de 2014

Geolocalitzem! Us atreviu a observar la nostra ciutat amb uns altres ulls? La informació que en podem treure pot canviar les nostres vides i ens pot fer capaços de crear propostes de millora per a tothom! Les nostres ciutats estan plenes de dades: nivell de neteja de la ciutat, nivells de contaminació, densitat de població, tipologies d’edificacions,etc. Aquesta setmana sortirem a descobrir l’entorn del CCCB i transitarem espais plens d’informació i coneixement. Situarem tot el que observem en un gran mapa, geolocalitzant tot allò que trobem. Finalment ens qüestionarem si la informació obtinguda ens pot donar pistes d’algun dels problemes del barri i intentarem fer una pluja de propostes per a la resolució d’aquestes problemàtiques. Aquesta setmana explorarem com poden els infants i joves utilitzar part de tota aquesta “informació” que es pot obtenir a partir de les dades de la ciutat.

 

4a setmana: del 21 al 25 de juliol de 2014

Construïm una ciutat per a tothom. Quin entorn delimita els espais de la nostra ciutat?, Quina gent els habitem? Quin ús en fem? Podem fer-ne un ús nou i diferent? Aquesta setmana proposa dissenyar, a partir d’unes condicions donades, les places d’una ciutat que acabarem construint entre tots.

 

5a setmana: del 28 de juliol a l’1 d’agost de 2014

Satèl·lits i petjades. Saps com funciona un satèl·lit? La lluna és un satèl·lit natural que reflexa la llum del sol, imitant-la, els éssers humans vam inventar els satèl·lits artificials que reben ones de radiocomunicació i les retornen de nou a la terra. Aquests satèl·lits poden saber on estàs tu ara mateix, físicament i virtualment!

Quan naveguem per Internet anem deixant les nostres petjades, com en el conte de Hansel i Gretel, però en comptes de fer-ho amb trossets de pa, ho fem amb dades. Degut a les tecnologies de la comunicació i la informació, les dades locals poden estar accessibles a nivell mundial. Podem buscar patrons de comportament a nivell mundial i entendre el planeta com un únic ens.

Aquesta setmana imaginarem que viatgem arreu del món, ens calçarem uns mitjons de colors i traçarem els nostres camins cap a indrets preferits, els dels nostres amics o els que hem descobert per un documental. Creuant aquestes informacions potser descobrim un nou coneixement, el fet de conèixer algú que ha estat en un lloc del món, fa que aquest lloc ens agradi més?