Activitat

De 19:00 a 21:00

Cultural Data

Open Data i xarxes socials a les institucions culturals

En aquesta sessió debatem de quina manera els museus i les institucions culturals encaren el repte d'obrir les seves dades a la xarxa tant per fer un exercici de comunicació i difusió així com per potenciar la possibilitat de compartir el seu coneixement.

Programa

19h - Presentació de l'estudi sobre les xarxes socials a diverses institucions culturals d’Espanya. A càrrec d'Encarna Segura, directora de Social Win.

20h - ''Del GLAMwiki a l'OpenGLAM'', com el coneixement lliure afavoreix l'obertura de les institucions culturals", a càrrec del gestor cultural Àlex Hinojo (@Kippelboy), GLAMwiki Ambassador.

 

Al llarg dels mesos de juliol, agost i setembre d’aquest any, l’empresa Social Win ha realitzat un estudi sobre l’ús i impacte de les xarxes socials (Facebook, Twitter i YouTube), a les següents institucions culturals espanyoles:

  1. CCCB - Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (Barcelona) 
  2. Fundació La Pedrera (Barcelona)  
  3. CaixaForum (Barcelona)  
  4. La Casa Encendida (Madrid) 
  5. Matadero (Madrid)  
  6. Círculo de Bellas Artes (Madrid)  
  7. AlhóndigaBilbao (Bilbao)  
  8. Tabakalera (Donosti) 
  9. Centro Cultural Montehermoso (Vitoria-Gasteiz)
  10. Laboral (Gijón)  

La directora de Social Win, Encarna Segura, presenta les dades principals de l’informe obtingut a partir de les mètriques analitzades: Engagement, Activity, Interacció, Posting, Creixement i Audiència.

 Àlex Hinojo contextualitza el moviment GLAMwiki a nivell històric –un projecte que ja té cinc anys- i exposarà com ha actuat de detonant per provocar que les institucions culturals comencin a col·laborar entre elles. Descriurà com s’ha passat de col·leccions en obert a institucions en obert; quines resistències al canvi ens estem trobant i quins beneficis s'estan trobant les organitzacions que adapten els principis de l'OpenGLAM.

 Modera Olga Subirós, comissària de l'exposició BIG BANG DATA.