Activitat

Divendres 26 Setembre, 19:00

CINERGIES. El cinema catalā en diāleg amb...

SEGONA TROBADA. Isaki Lacuesta i Naomi Kawase

Segon encontre de Cinergies, en què dialogaran Isaki Lacuesta i Naomi Kawase. Els dos autors parlaran sobre la relació entre el seu cinema i presentaran les projeccions de les seves pel·lícules. Per aquesta sessió, els cineastes han elaborat conjuntament un film pensat especialment per Cinergies.

 

El cinema català contemporani té ressonàncies significatives amb les imatges que estan creant autors de diversos indrets del món. La vitalitat del cinema fet al nostre territori es manifesta en les obres de cineastes emergents que, amb les seves propostes estètiques i temàtiques, dialoguen cinematogràficament amb altres cineastes contemporanis.

Són diàlegs que no s'estableixen des de la similitud, sinó que confronten les preocupacions creatives d'aquests autors. Un camp/contracamp, a la manera d'una pregunta/resposta, on les imatges poden tant connectar-se com interpel·lar-se per esdevenir possibles parts d'un mateix discurs. Mostrarem, doncs, com s'organitzen aquests vincles cinematogràfics, com els cinemes es parlen més enllà del moment i el lloc on han estat creats. D'aquesta manera veurem com el cinema que es genera a Catalunya pot crear espontàniament un diàleg interessant i fecund amb el cinema de la resta del món.

Això es durà a terme de diverses maneres, a través de la creació d'un diàleg filmat previ a l'encontre dels cineastes, posant-los cara a cara perquè expliquin les seves sintonies, projectant les seves pel·lícules perquè el públic vegi com les obres es parlen o, també, oferint-los carta blanca perquè programin una pel·lícula que al seu parer estableixi alguna relació amb el cinema de l'altre i puguin dialogar així a través del seu imaginari cinematogràfic.

Els cineastes que van participar a la primera trobada de Cinergies que va tenir lloc els dies 21, 22 i 23 d'abril de 2008 van ser Albert Serra i Lisandro Alonso.

 

SEGONA TROBADA

Naomi Kawase i Isaki Lacuesta

Presentem ara la segona trobada entre Isaki Lacuesta i la japonesa Naomi Kawase. En aquesta ocasió es tracta d'un diàleg que ja s'ha iniciat abans del propi esdeveniment Cinergies. Els dos cineastes han començat a dialogar amb imatges a través d'una correspondència filmada que viatja entre Barcelona i Nara (Japó). Aquest diàleg cinematogràfic clourà a Barcelona quan els dos cineastes es reuneixin uns dies abans de l'esdeveniment i en rodin conjuntament les darreres imatges.

Aquesta especial peça cinematogràfica creada a 4 mans il·lustrarà el diàleg en viu entre Isaki Lacuesta i Naomi Kawase el proper 26 de setembre i mostrarà els aspectes més íntims de la relació artística que pot establir-se entre dos cineastes geogràficament llunyans però que treballen en els marges d'un mateix llindar estètic.

..................................................................................................................


Entre Isaki Lacuesta i Naomi Kawase sorgeix el rastre indeleble d'un tatuatge que fixa el record d'una absència dolorosa en la superfície més visible dels cossos. És el tatuatge que filma Kawase a la seva esquena a Kyakarabaa (2001), semblant al del pare que mai ha conegut, i el que filma Lacuesta al braç d'Isra, el nen cantaor de La Leyenda del tiempo (2006), qui ha deixat de cantar arran de la mort del seu progenitor. En ambdós casos, el dol s'inscriu en els plecs de la pell permetent als cineastes la captura privilegiada del trànsit que uneix el desig de memòria i l'amenaça de l'oblit.

 

El cinema d'Isaki Lacuesta i Naomi Kawase es mou en aquest llindar que separa la permanència de l'evanescència, el visible de l'invisible, el document de l'imaginari. És per això que en un extrem hi habiten els fantasmes, l'esposa morta de Shigeki a Mogari no Mori (2007) o el pare absent de Kawase als diaris filmats de la japonesa, però també el boxejador Arthur Cravan a Cravan vs Cravan (2002) o els pares morts d'Israel i Makiko a La leyenda del tiempo (2006) de Lacuesta. A un altre extrem, hi conviuen les figures corpòries que modelen la biografia i el treball dels cineastes (la tia àvia de Kawase, la parella de Lacuesta) així com els cossos que testifiquen a la càmera la presència viva del pas temps. Entre Teoria dels cossos (2004) i Tarachime (2006) s'obre, doncs, una simfonia que, recorrent les quatre edats de l'existència, és capaç de mostrar-nos-la en la seva impúdica nuesa.

Ara bé, mentre Lacuesta troba en l'assaig, la reescriptura i el retrat de l'artista, la forma de descobrir "la imatge vista per primera vegada", Kawase es refugia en l'escriptura del "jo", en els diaris filmats, per mostrar-nos el món per primer cop. La recerca de la identitat del cineasta es forja en el tracte de les imatges i els sons en el cas de Lacuesta, i en el batec espontani de la càmera que tot ho vol tocar en el cas de Kawase. O el que és el mateix, en el rostre de Maria del Mar Bonet i Miguel Poveda a Traços/Traces (2007), on per fer-nos veure el gest de l'artista Lacuesta ens mostra el cant sense que puguem sentir-lo, i en el d'Uno Kawase a Katatsumori (1994), on la cineasta japonesa acosta la mà per acaronar la seva tia àvia i fer-nos més visible la immensa capacitat tàctil del cinema.

 

PROGRAMA

Divendres 26 de setembre. Encontre / camp

19h - Diàleg entre els directors Isaki Lacuesta (Girona, 1975) i Naomi Kawase (Nara, Japó, 1969)

Projecció de la correspondència filmada que els cineastes han concebut expressament per a Cinergies.

Modera: Anna Petrus


Dissabte 27 de setembre. Díptic

19h Presentació per part dels cineastes de quatre dels seus treballs anteriors.

Projecció de Retrats, una selecció de retrats inclosos en diversos treballs d'Isaki Lacuesta, 25 min.
Projecció de Kage, Naomi Kawase, 2004, 25 min.
Projecció de Las variaciones Marker, Isaki Lacuesta, 2007, 35 min.
Projecció de Tarachime, Naomi Kawase, 2006, 43 min.