Activitat

Dilluns 16 Gener, 19:30

Debat de Barcelona 2012 - Virtuts

Cicle de conferències

Paradoxalment, la prosperitat i el benestar dels últims anys no han contribuït a enfortir la vida en comú, sinó que més aviat n’han minat els fonaments aguditzant la tendència a l’individualisme, el descrèdit de la política i el menyspreu per un equilibri sostenible entre present i futur. En aquest context de decadència de la vida pública, sembla més necessari que mai tornar a reflexionar sobre les virtuts democràtiques clàssiques i, en conseqüència, sobre la felicitat i el bé comuns. Ara que finalment tot el que semblava sòlid s’ha anat esvaint, queda en peu la pregunta sobre com és el món que ens agradaria habitar i quines virtuts haurien d’articular la vida col·lectiva. Podríem pensar, fins i tot, que la crisi econòmica és, en bona mesura, conseqüència d’una gran fallida ètica? És possible consensuar una «mínima moral» que sigui patrimoni de tots? Com podem exercir activament la ciutadania? Quins valors i quines qualitats haurien de definir avui les virtuts cíviques?


Dilluns 16 de gener, a les 19.30 h

«MODERACIÓ»
T
zvetan Todorov, historiador i assagista, director honorari d’investigacions al Centre National de la Recherche Scientifique de París. Presenta Joan Tarrida, editor.


Dilluns 23 de gener
, a les 19.30 h

«FORTALESA»
Joanna Bourke, professora a l’School of History, Classics and Archaeology del Birkbeck College, de la Universitat de Londres. Presenta Antonio Monegal, catedràtic de Teoria de la literatura i Literatura comparada de la Universitat Pompeu Fabra.


Dilluns 30 de gener
, a les 19.30 h

«DIGNITAT»
Claudio Lomnitz, professor d’Antropologia i Història a la Universitat de Columbia, Nova York. Presenta Judit Carrera, cap del Centre de Documentació i Debat del CCCB.


Dilluns 6 de febrer
, a les 19.30 h

«PACIÈNCIA»
Salvador Cardús, professor titular de Sociologia i degà de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Presenta Gregorio Luri, filòsof.


Dilluns 13 de febrer
, a les 19.30 h     CANVI DE DATA

«JUSTÍCIA»
Nancy Fraser
, professora de Ciències polítiques i socials a The New School for Social Research de Nova York. Presenta Josep Joan Moreso, catedràtic de Filosofia del dret i rector de la Universitat Pompeu Fabra.


Dilluns 20 de febrer
, a les 19.30 h

«HONESTEDAT»
António Lobo Antunes i Juan Marsé, escriptors. Presenta Emili Manzano, periodista.


Dilluns 27 de febrer
, a les 19.30 h

«CORATGE»
Jacqueline Bhabha, professora de Dret i directora d’investigació del Centre François-Xavier Bagnoud per la Salut i els Drets Humans a la Universitat de Harvard. Presenta Pere Fabra, professor de Filosofia del dret i vicerector de la Universitat Oberta de Catalunya.


Dilluns 5 de març
, a les 19.30 h

«AUTOESTIMA»
Josep M. Ruiz Simón, professor de Filosofia a la Universitat de Girona i articulista de La Vanguardia. Presenta Jaume Casals, catedràtic de Filosofia del Departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra.


Dilluns 12 de març
, a les 19.30 h

«SAVIESA»
Jaume Pòrtulas, catedràtic de Filologia grega de la Universitat de Barcelona. Presenta Jordi Llovet, catedràtic de Teoria de la literatura i Literatura comparada de la Universitat de Barcelona.