Activitat
- Inici
- Activitat
De les 9:00 a les 20:00 h
Veus africanes en el món del desenvolupament
Ja fa anys que els agents involucrats en món del desenvolupament -des de les ONGs fin a les grans institucions internacionals- insisteixen a dirigir les accions cap a la iniciativa local i els conceptes associats, tals com apoderament, co-desenvolupament, capital social o estratègies participatives. A l'Àfrica la combinació dels fracassos reiterats dels models "desarrollistes" i la recuperació dels macroindicadors des de mitjans de la passada dècada, ha exacerbat aquesta tendència i les esperances que comporta.
Malgrat que l'afropessimisme no ha desaparegut, tot i que els estereotips sobre les societats africanes continuen a l'ordre del dia, aquestes esperances són més palpables que en èpoques no gaire pretèrites. S'impulsen nombrosos projectes amb destinació al continent veí -fins i tot en un país com el nostre, sense tradició en aquest camp- i entre l'habitual cúmul de notícies catastrofistes, els diaris es permeten alguna informació optimista, entre una nova correcció política -que obliga a veure l'Àfrica en positiu- i una sincera confiança en els canvis al sud del Sàhara. Tanmateix, la perplexitat no ha deixat d'envair els observadors, especialment aquells que s'acosten als africans des de qualsevol mena d'expertise.
Les veus africanes que l'actual sensibilitat fa audibles resulten ser d'una pluralitat sorprenent. A mesura qe l'atenció oscil·la de les proclames oficials -perfectament homologables en el concert internacional- a les noves emissions dels "sense veu", idees com democràcia, participació, sostenibilitat o competitivitat, es mostren sota una llum tan diferent a la que normalment les il•lumina a casa nostra, que tots els patrons i receptaris del nou desenvolupament queden en suspens. El cant que entonen davant nostre els africans no sorgeix en absolut d'un cor d'iguals i els seus camins són tan imprevisibles que els experts no poden garantir les condicions del seu desenvolupament. El món del desenvolupament africà és doncs una font de lliçons i el curs vol oferir un panorama dels nous discursos, més o menys explícits, com una introducció imprescindible per revisar les aproximacions del futur econòmic i polític del continent.
Participants:
Albert Roca. Professor d'Antropologia, Universitat de Lleida.
Carlos Oya. SOAS, University of London.
Artur Colom. Universitat Autònoma de Barcelona .
Manassé Esoavelomandroso. Université d'Antananarivo, Madagascar.
Jokin Alberdi. Hegoa, Universitat del País Basc .
Albert Farré. CEA - ISCTE, Lisboa.
Mahmood Mamdani, Columbia University.
Sophie Goedefroit. Université Paris V, França.
Soledad Vieitez. Universidad de Granada.
Momar Coumba Diop. Université d'Cheikh Anta Diop, Dakar, Senegal.
Antonio Santamaría. Universidad Complutense de Madrid.
Jane Guyer. University Johns Hopkins.
- Participants
Director del curs: Albert Roca. Professor d'Antropologia, Universitat de Lleida.
- Temes
- El present continu, L'espectre electromagnètic, Ciència Oberta, Partícula Psi, Art Ara, Factor Eco, Cultura Emergent, Ciberesfera, Nou Activisme
- Enllaços
- web CUIMPB-Centre Ernest Lluch
Crèdits
- Organitza
- Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Barcelona - Centre Ernest Lluch
- Suport
- Catalunya Ràdio
- Patrocini
- Fundació CIDOB