Activitat

Dijous 23 Desembre, 18:30

A partir de Kurosawa…

El CCCB se suma a les activitats de l’Any Kurosawa 2010 conjuntament amb 26 institucions i entitats més distribuïdes en 12 ciutats del territori espanyol.

Aquest programa tan sols és un breu apunt de l’impacte i la influència que l’obra d’Akira Kurosawa ha provocat en artistes cinematogràfics d’altres generacions i cultures.


Programa

Papillon d’amour, Nicolas Provost, Bèlgica, 2003, vídeo, so, 4 min
Bataille, Nicolas Provost, Bèlgica, 2003, vídeo, so, 7 min
A.K., Chris Marker, França, Japó, 1985, vídeo, 75 min (VO anglès i japonès, subtítols en castellà)

Mitjançant un magnífic ús del blanc i negre i una poderosa simplicitat formal, la pel·lícula de Kurosawa Rashomon (1951) explica la història de la violació d’una dona i l’assassinat d’un home des de diferents perspectives, la qual cosa suposa una reflexió sobre les possibilitats narratives del cinema. Papillon d’amour i Bataille, de l’artista visual belga Nicolas Provost, consisteixen en la manipulació d’algunes imatges del film, a les quals s’aplica un efecte de mirall al llarg d’un eix longitudinal. Els personatges es converteixen d’aquesta manera en formes noves d’una estranya bellesa.

El 1984, el cineasta francès Chris Marker va acudir al rodatge de Ran (1986), una altra de les grans pel·lícules d’Akira Kurosawa, que presenta una visió desoladora de la guerra i les seves motivacions. A.K. és el testimoni d’aquella experiència, una mena de making of o documental assagístic molt personal en què assistim a les complicacions del rodatge, la manera de treballar del director i el contrast entre els elements de ficció de la història i els elements reals de la seva realització.