Activitat

Dilluns 30 Octubre, 19:30

1956 Un any europeu

L'any 1956 va significar el començament del final de la divisió del continent arran de la guerra freda i va encetar una dinàmica que va dur a la caiguda, l'any 1989, del mur que separava les dues parts d'Europa. L'ensorrament del mite de Stalin va obrir una escletxa per a la crítica del sistema i va portar a intents de canvi, com ara el moviment popular a Polònia o a la revolució, com es va esdevenir a Hongria el mateix any.

 

Programa
Moderador: Bashkim Shehu, escriptor d'origen albanès, assessor del CCCB per a l'Europa de l'Est.

Ponents:

Andrei Gratxov
, politòleg, assessor i portaveu de Mikhaïl Gorbatxov durant els últims anys de la Perestroika.
«El cicle de crisi: del ‘desglaç' a la perestroika»
El XX Congrés del PCUS va obrir la porta al "desglaç", nom que es va donar al procés de desestalinització. Amb totes les seves ambigüitats i límits, va ser un marc de referència inevitable per a les reformes que va emprendre Gorbatxov als anys vuitanta i que van portar a l'ensorrament del sistema soviètic.

Inoslav Besker
, periodista, professor de Ciències Polítiques i Literatura a les universitats de Zagreb, Nàpols i Roma.
«Les repercussions al bloc comunista i a l'Europa Occidental»
A partir de la denúncia de l'estalinisme, la crisi del sistema va tenir repercussions internacionals importantíssimes tant dins del bloc soviètic (sobretot, la revolució hongaresa, el 1956; els moviments populars a Polònia, el mateix any, i la Primavera de Praga, el 1968) com en l'esquerra occidental, que va començar a distanciar-se de Moscou (eurocomunisme, Maig del 68).

László Rajk
, arquitecte, dissident del règim comunista i diputat al Parlament hongarès (1990-1996).
«Del 1956 al 1989»
El 1956 ha estat el bressol dels esdeveniments que van marcar la fi del comunisme a l'Europa de l'Est: com a memòria col·lectiva a Hongria, com a continuïtat a la pràctica a Polònia, i amb múltiples formes d'influència en altres països de la regió.