Activitat

Dimecres 23 Desembre, 18:30

La pel·lícula de Nadal: "Feliz Navidad, Mr. Lawrence" (Merry Christmas Mr. Lawrence)

Feliz Navidad, Mr. Lawrence (Merry Christmas Mr. Lawrence) 1983, 118’, DigiBeta, VOSE


Illa de Java, 1942. Un camp de presoners aliats. El capità Yonoi, home sever i estricte, para al qual només la cultura i els ideals japonesos són vàlids, dirigeix el camp. A les seves ordres, el ferotge sergent Hara imposa brutalment la disciplina. Només un presoner, Lawrence, està capacitat per tractar amb els japonesos.

Fa 25 anys, Nagisa Oshima decideix adaptar el llibre autobiogràfic de Sir Laurens van der Post, The seed and the sower, i això li ofereix una oportunitat idònia per endinsar-se en la problemàtica de la confrontació entre cultures, entre Orient i Occident.

Aquesta pel·lícula ens recorda que hi ha nadals diferents per a tothom, alguns els viuen en un món de malson, en la pobresa, en la guerra, en un camp de concentració, com passa en la pel·lícula d’Oshima. Un lloc en què tots, vencedors i vençuts, viuen en circumstàncies extremes que els porten fins al límit. I és en aquells moments límit en què se solen crear vincles inesperats entre els éssers humans.

No us perdeu el diàleg final entre Lawrence i el sergent Hara, és d’aquells finals que fa que comencis a reflexionar així que s’acaba la projecció, en aquest cas, sobre com n’és, d’absurda, la guerra. Inoblidable, també, l’excel·lent banda sonora de Ryuichi Sakamoto.

 

Fitxa tècnica:

Director: Nagisa Oshima
Guió: Paul Mayersberg / Nagisa Oshima / Laurens Van der Post
Música: Ryuichi Sakamoto
Intèrprets:
David Bowie (Maj. Jack ‘Strafer’ Celliers)
Tom Conti (Col. John Lawrence)
Ryuichi Sakamoto (Capt. Yonoi)
Takeshi Kitano (Sgt. Gengo Hara [as Takeshi])